naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Potrošačke cijene u Hrvatskoj 25 posto niže od prosjeka EU-a

Cijene robe za široku potrošnju i usluga u Hrvatskoj su 25 posto niže od prosjeka Europske unije, najviše su u Danskoj, a najniže u Makedoniji, objavio je u četvrtak 16. srpnja statistički ured Europske komisije Eurostat.  

Eurostat je usporedio cijene oko 2500 proizvoda za široku potrošnju i usluga u 37 europskih zemalja (27 zemalja EU-a, trima kandidatskim zemljama - Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj, trima zemljama EFTA-e - Islandu, Norveškoj i Švicarskoj - te u četirima zapadnobalkanskim zemljama - Albaniji, BiH, Crnoj Gori i Srbiji). 

Cijene u zemljama sjeverne i zapadne Europe u pojedinim kategorijama su i do tri puta više nego na istoku i jugu kontinenta. 

Cijene u Hrvatskoj su na 75 posto prosjeka EU-a, u Danskoj su 141 posto od prosjeka, a u Makedoniji samo 47 posto. 

U kategoriji prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića Hrvatska je na 94 posto prosjeka EU-a, alkoholna pića i cigarete su na 87 posto, a cijene odjeće i obuće iznad su prosjeka EU-a - 118, odnosno 122 posto.  

Norveška je uvjerljivo najskuplja među 37 zemalja za četiri navedene skupine proizvoda - hrana i bezalkoholna pića (154 posto), alkoholna pića i duhan (217 posto), odjeća (125 posto), obuća (137 posto).  

Među zemljama članicama Danska ima najviše cijene za hranu i bezalkoholna pića (147 posto od prosjeka), a Irska za alkoholna pića i duhan (184 posto). 

Najjeftinija odjeća i obuća u zemljama članicama EU-a je u Velikoj Britaniji (83 odnosno 86 posto), a najskuplja u Finskoj (123, odnosno 121 posto).  

Najjeftinija hrana i bezalkoholna pića su u Makedoniji (59 posto), a alkoholna pića i duhan u Crnoj Gori (41 posto). 

Cijena energije (struja, plin i ostala goriva), namještaja, kućanskih uređaja te elektroničke robe poput televizora, DVD-a, foto-aparata, računala, pisača, CD-a i t.d., uvjerljivo je najviša u Danskoj, a najniža u Makedoniji.  

Cijene energenata u Hrvatskoj su na 68 posto od prosjeka EU-a, namještaja na 75 posto, kućanskih uređaja na 107 posto, elektroničke robe 103 posto. 

Danska je najskuplja i kad su posrijedi cijene sredstava za prijevoz (automobili, motocikli, bicikli) - 141 posto. Cijene putničkih prometnih usluga te cijene u ugostiteljstvu i hotelima najviše su u Norveškoj 157, odnosno 168 posto, a troškovi za komunikacije najviši su u Španjolskoj (125 posto).  

U Hrvatskoj su cijene automobila, motora i bicikla na 103 posto od prosjeka EU-a, prometnih usluga na 94 posto, komunikacija na 86 posto, a cijene u restoranima, kafićima i hotelima na 83 posto.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Price levels varied by one to three across the EU27 Member States