naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Šimonović na neformalnom sastanku u Stockholmu

U okviru sudjelovanja na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU-a, koji se od srijede do petka srpnja održava u Stockholmu, hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović održao je niz sastanaka s visokim dužnosnicima Europske unije kao i s ministrima pravosuđa država članica EU-a, priopćilo je u petak 17. srpnja ministarstvo pravosuđa.  

Kako je priopćeno, Šimonović je s potpredsjednikom Europske komisije Jacquesom Barrotom i glavnim direktorom Uprave EK-a za pravosuđe, slobodu i sigurnost Jonathanom Faullom razgovarao je o stanju u hrvatskim pristupnim pregovorima za Poglavlje 23. 

Potpredsjednik Barrot, koji je zadužen za pravosuđe, slobodu i sigurnost, izrazio je tijekom sastanka sa Šimonovićem zadovoljstvo rezultatima borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala kao i rješavanjem zaostalih sudskih predmeta, priopćeno je iz ministarstva pravosuđa. 

Faull je tijekom razgovora naglasio važnost jačanja neovisnosti sudske vlasti u Hrvatskoj. 

Šimonović se također sastao s austrijskom ministricom pravosuđa Claudijom Bandion-Ortner, s kojom je razgovarao o suradnji u projektima programa PHARE, te o suradnji na području međunarodne pravne pomoći. 

S nizozemskim kolegom Ernstom Hirschom Balinom, Šimonović je dogovorio daljnju suradnju i prenošenje iskustava Nizozemske na području jačanja kapaciteta ministarstva pravosuđa, a razgovaralo se i o prilagodbi ministarstva uvjetima članstva u Europskoj uniji. Ministar Balin je ovom prilikom potvrdio svoj službeni dolazak u Hrvatsku u rujnu ove godine, priopćeno je. 

Šimonović je razgovarao i s Lordom Bachom, parlamentarnim podtajnikom britanskog ministarstva pravosuđa. Glavna tema sastanka bila je uvođenje i jačanje sustava probacije koji predstavlja jednu od najvažnijih metoda rješavanja problema prekapacitiranosti hrvatskog zatvorskog sustava, priopćeno je iz ministarstva. 

Velika Britanija je i do sada pružala Hrvatskoj iskustvenu i stručnu pomoć na uspostavi i implementaciji ovog projekta budući da primjena sustava probacije u Velikoj Britaniji daje izuzetno dobre rezultate, priopćeno je iz ministarstva pravosuđa.(Hina) 

 

Više o tome:

Švedsko EU predsjedništvo: Ministers discussed support for victims of crime