naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija će preporučiti nastavak monitoringa za Bugarsku i Rumunjsku

Europska komisija trebala bi ovaj tjedan preporučiti da Bugarska i Rumunjska ostanu pod posebnim mehanizmom monitoringa i nakon 2009. godine, zbog sporog napretka u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

U izvješću koje bi trebalo biti objavljeno u srijedu 22. srpnja navodi se da ni Bugarska ni Rumunjska nisu napravile dovoljan napredak da se monitoring ukine. 

Takozvani mehanizam za suradnju i verifikaciju uveden je uoči ulaska dvije balkanske zemlje u EU 2007. godine zbog njihove nedovoljne pripremljenosti za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Rumunjske vlasti pokušale su lobirati za uvođenje takozvane izlazne strategije iz mehanizma, dok je u Bugarskoj stranka desnog centra GERB gradonačelnika Sofije Bojka Borisova na izborima održanima početkom srpnja premoćno pobijedila zahvaljujući obećanjima o borbi protiv korupcije. 

Međutim, niz zemalja koje pune proračun EU-a, poput Njemačke, Nizozemske, Danske i Austrije, te trenutne predsjedateljice Švedske, oštro su se usprotivile ukidanju mehanizma monitoringa. 

Premda je Komisija nakon ulaska dviju zemalja u EU ostala bez drugih mehanizama pritiska kako bi se ubrzale reforme, mehanizam monitoringa ipak je spriječio najteže povrede. 

Sumnje u prijevaru dovele su do toga je Europska komisija prošle godine suspendirala ukupno 800 milijuna eura poljoprivredne, regionalne i infrastrukturne pomoći Bugarskoj. Oko 465 milijuna još uvijek je zaleđeno, dok je Bugarska ukupno definitivno izgubila 220 milijuna. 

U Rumunjskoj su u sklopu mehanizma monitoringa spriječeni politički pritisci na ured antikorupcijskog tužitelja. 

Dužnosnici EK-a trebali bi u svom izvješću naglasiti da se mehanizam neće ukinuti sve dok Rumunjska i Bugarska ne ispune mjerila na koja su se obvezale uoči ulaska u EU. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU commission to continue monitoring Bulgaria and Romania
  • EurActiv: Romanian MEPs blast Commission report