naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže pojačani nadzor ulaganja u energetiku

Europska komisija predlaže pojačani nadzor ulaganja u nacionalne projekte energetske infrastrukture u područjima poput biogoriva, nuklearne energije, plina, te transporta i skladištenja ugljikova dioksida. 

Predstavljajući nacrt regulative EK-a za nadzor projekata energetskih ulaganja, povjerenik za energetiku Andris Piebalgs naglasio je da zemlje Unije moraju pokrenuti velika ulaganja u energetsku infrastrukturu kako bi ispunile svoje preuzete klimatske obveze. 

'Komisija je zainteresirana za monitoring kako bi utvrdila provode li se ulagački projekti u predviđenim vremenskim rokovima kako bi se zadovoljile naše potrebe za energijom i ispunili klimatski ciljevi', rekao je Piebalgs. 

'To je osobito važno u ovim vremenima u kojima se zbog teške financijske i gospodarske krize odustaje od ulaganja u energetiku, te zbog koje se povećava nesigurnost glede budućih energetskih projekata', dodao je Piebalgs. 

Nacrt predviđa bolje prikupljanje i analizu podataka o ulaganjima u naftne i plinske projekte, te projekte vezane uz proizvodnju električne energije, kao i za druga područja poput transporta i skladištenja ugljikova dioksida. 

Od sljedeće će godine sve države članice svake dvije godine morati Komisiju izvješćivati o vrstama investicija, planiranim kapacitetima, te mogućim zastojima i odgodama. 

Komisija će se koristiti tim podacima kako bi identificirala ulagačke trendove u Europi i kako bi osigurala temeljitu analizu s jedne strane postojećeg i budućeg kapaciteta proizvodnje energije, te s druge strane potražnje za energijom. 

U interesu transparentnosti, ti bi podaci trebali biti dostupni svim zemljama članicama. 

Prema tvrdnjama Komisije, postojeća regulativa o nadzoru ulaganja u energetske projekte ne provodi se sustavno i ne osigurava dovoljno podataka da bi se pratio razvoj situacije na razini EU-a. 

Komisija vjeruje da bi redovan monitoring trebao pomoći u sprečavanju mogućih problema s isporukom energije u budućnosti. 

Hina