naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odbacuje veće subvencije za mljekare u sljedećoj godini, istražuje supermarkete

Europska unija ograničila je visinu subvencija za posrnule proizvođače mlijeka u iduće dvije godine ali je također odlučila istražiti zloupotrebljavaju li veliki supermarketi svoju financijsku moć u odnosu prema poljoprivrednicima, pokazuje jedno izvješće iz Bruxellesa.  

'Čini se da je mogućnost financiranja novih mjera u mljekarskom sektoru u proračunskoj godini 2010. prilično ograničena', kazala je Europska komisija u izvješću o mljekarskom sektoru zemljama, koje će objaviti u srijedu 22. srpnja. 

'Slično je ograničena i manevarska margina za proračunsku godinu 2011.', navodi se u dokumentu do kojeg je došao Reuters. 

Komisija je kazala, međutim, da će dopustiti zemljama članicama EU-a da povećaju državnu pomoć mljekarima u krizi i da bi 15.000 eura po farmi bilo primjereno kako bi se izbjegli poremećaji u tržišnom natjecanju. 

Pritom u Bruxellesu napominju da istražuju moguće posezanje za metodama protivnima tržišnoj utakmici u lancu opskrbe hranom, posebice u mljekarskom sektoru. Pod lupom su maloprodajne tvrtke, za koje se sumnja da zloupotrebljavaju svoju financijsku moć nauštrb krajnjih potrošača, navodi se u izvješću. 

'Ukoliko Komisija utvrdi da konkurencija ne funkcionira, neće se ustručavati iskoristiti sve raspoložive ovlasti', dodaje se u izvješću. 

Veća transparentnosti cijena hrane također bi mogla pridonijeti boljem funkcioniranju tržišta i preciznijem utvrđivanju problema, napominju u Bruxellesu. 

'Moguća je uspostava europskog sustava nadzora cijena hrane, koji bi uključivao međusobno usporedive podatke o cijeni i kvaliteti na razini proizvođača, prerađivača i maloprodaje', napominje se u izvješću.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Brussels set to rule out milk quota changes