naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nizozemski ministar povezao ulazak Islanda u EU s nadoknadom gubitaka koje su uzrokovale banke

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen povezao je kandidaturu Islanda za članstvo u Europskoj uniji s nadoknadom gubitaka koji su proizišli iz poslovanja posrnule i potom spašene islandske banke Icesave.  

Verhagen je zatražio od Islanda da odobri prijedlog sporazuma prema kojem će ta otočna zemlja platiti Nizozemskoj naknadu od 1,3 milijarde eura dok bi Britanija dobila 2,6 milijardi eura. 

Nizozemska i Velika Britanija isplatile su naknade štedišama Icesavea nakon stečaja te banke koju je islandska vlada potom nacionalizirala u listopadu prošle godine. 

'Apsolutno je neophodno da se taj sporazum odobri', kazao je Verhagen u priopćenju izdanom nakon pregovora s islandskim kolegom Ossurom Skarphedinssonom. 

'Rješenje problema Icesavea ohrabrit će brzo razmatranje islandskog zahtjeva za priključenje Europskoj uniji', dodao je. 'Ono će pokazati da Island ozbiljno shvaća europske direktive'. 

Prijedlog sporazuma, koji još može odbaciti islandski parlament, predviđa isplatu novca s kamatama u razdoblju između 2016. i 2024. 

Štedni računi više od 200.000 britanskih i 120.000 nizozemskih klijenata u banci Icesave zamrznuti su tijekom nacionalizacije banke Landsbanki, matične grupe te internetske bankovne jedinice. 

Islandski parlament glasao je 16. srpnja za isticanje kandidature za članstvo u EU nakon gospodarskog sloma u toj otočnoj zemlji, čime je otvoren put za početak pregovora s 27-članim blokom. 

 

Više o tome:

EUobserver: Bank reparations linked to Iceland's EU membership bid