naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odobrio državnu pomoć poljskom brodogradilištu Gdanjsk

Europska komisija odobrila je u srijedu 22. srpnja državnu pomoć povijesnom poljskom brodogradilištu Gdanjsk, okončavši time spor koji je prijetio njegovom opstanku.  

Odluka Europske komisije omogućit će isplatu 251 milijun eura državne pomoći brodogradilištu, koje je upalo u financijske teškoće 2002. Zauzvrat, brodogradilište će morati značajno smanjiti proizvodnju. 

Novi vlasnici objasnili su kako planiraju osigurati profitabilnost poslovanja bez državne pomoći, uključujući mjere poput rezanja proizvodnje za do dvije trećine, priopćila je Komisija.

Novi plan 'osigurat će održivost brodogradilišta i ublažiti poremećaj tržišnog natjecanja koji su uzrokovale višegodišnje subvencije, i to kroz zatvaranje proizvodnih kapaciteta', navodi se u priopćenju. 

Sudbina brodogradilišta Gdanjsk, gdje je osnova antikomunistički sindikat Solidarnost 1980., bila je jedno od najosjetljivijih pitanja u EU od ulaska Poljske u članstvo 2004. 

Brodogradilište je u financijskim teškoćama od 2002. i održavano je na životu višekratnim isplatama državne pomoći, budući da su poljske vlade strahovale od političke cijene njegova stečaja. 

U 2005. to je dovelo Poljsku u sukob s Europskom komisijom, koja dopušta državnu pomoć samo ako je ona popraćena smanjenjem obujma poslovanja kako bi se zajamčio opstanak bez daljnje pomoći. 

Kompanije koje ignoriraju te propise mogu biti prisiljene na vraćanje dobivene pomoći.  

Brodogradilište Gdansk prodano je ukrajinskoj industrijskoj grupi IDS 2007., zajedno sa sestrinskim brodogradilištem Gdynia. No, novi je ukrajinski vlasnik tek ovog ljeta predložio niz smanjenja proizvodnje koja su naišla na odobravanje Bruxellesa. 

IDS je tako najavio zatvaranje dva od tri navoza za gradnju brodova, čime će se smanjiti proizvodnja, ističe se u priopćenju Komisije.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: State aid: Commission approves €251 million aid for Gdansk shipyard in Poland
  • EUbusiness: EU approves state aid for Polish shipyard