naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija traži od Sofije i Bukurešta učinkovitiju borbu protiv korupcije

Europska komisija pozdravila je u srijedu napredak Rumunjske i Bugarske u reformi pravosuđa, ali je kritizirala nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije te zatražila da se stvori politički konsenzus za učinkovitu borbu protiv te pojave.  

Sada je potrebno okupiti sve stranke kako bi se podupro reformski zamah u objema zemljama. Međutim, potrebno je učiniti još više kako bi se postigli uvjerljivi rezultati u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, a glede Bugarske i borbi protiv organiziranog kriminala, zaključak je izvješća, koje je Europska komisija objavila u srijedu 22. srpnja o stanju u tim područjima u Bugarskoj i Rumunjskoj. 

Komisija zamjera Bugarskoj da 'još nema cjelovita političkog konsenzusa ni uvjerljive strategije za borbu protiv korupcije'. Glede Rumunjske 'reforma pravosuđa još je neodlučna, sustav je stalno pod nekom vrstom političkog pritiska'. 

'Reformski zamah sada treba potaknuti nacionalnim političkim konsenzusom svih političkih stranaka i ustanova te uvjerljivijim rezultatima. Građani tih dviju zemalja i u ostatku Europske unije moraju znati da nitko nije iznad zakona. Nadam se da će obje vlade brzo provesti konkretne reformske preporuke koje je EK istaknuo', rekao je u svojoj poruci predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

Po pristupnom ugovoru s tim dvjema zemljama, koje su ušle u EU-u 1. siječnja 2007., Europska komisija tri godine nakon ulaska nadzire područje pravosuđa i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.  

Zadnje godišnje izvješće za Bugarsku iz srpnja prošle godine bilo je izrazito nepovoljno. Stoga je Komisija zamrznula 800 milijuna eura iz europskih fondova, od kojih je 200 milijuna trajno izgubljeno. 

Ove je godine Komisija razdvojila izvješće o području pravosuđa od izvješća o povlačenju sredstava iz europskih fondova, koje će biti objavljeno na jesen. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Bulgaria and Romania: Political consensus needed to push forward the progress on judicial reform and the fight against corruption
  • EurActiv: Bulgaria, Romania remain under Commission scrutiny 
  • EUobserver: Brussels takes Bulgaria and Romania to task again