naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija traži provjeru izdržljivosti spašenih banaka

Banke koje su spašene državnom pomoći morat će provesti stroge provjere izdržljivosti kako bi Europska unija odobrila njihov preustroj, objavila je u četvrtak 23. srpnja Europska komisija.  

'Povratak banaka na održivo poslovanje najbolje je jamstvo stabilnosti i njihove dugoročne sposobnosti da kreditiraju gospodarstvo. Kako bi sročile strategije za održivu budućnost, banke će morati provjeriti svoju izdržljivost', navodi se u smjernicama kojima će se Europska komisija služiti pri ocjenjivanju usklađenosti državne pomoći s propisima. 

Te provjere morat će uključiti dubinske analize sposobnosti banke da opstane financijski i u slučaju iznenadne krize na tržištima. 

Banke čiji poslovni modeli izgledaju prerizični mogle bi biti prisiljene promijeniti planove, prodati podružnice ili zatvoriti svoja vrata. 

Provjere bi mogle 'rezultirati izmjenom modela poslovanja banaka, otkrivanjem i uklanjanjem problematične imovine, povlačenjem iz gubitaških poslova ili čak razmatranjem mogućnosti da ih apsorbira održivi konkurent kao i one o prestanku poslovanja', ističe se u smjernicama. 

Komisija će se služiti smjernicama do kraja 2010. Usvojene su nakon što su vlade zemalja Europske unije potrošile milijarde eura na spašavanje posrnulih banaka u pokušaju da im osiguraju uvjete za profitabilno poslovanje. 

'Financijska kriza možda još nije gotova, no moramo ozbiljno početi raditi sa zemljama članicama kako bismo restrukturirali europske banke. Moramo se pobrinuti da banke ponovno održivo posluju i bez državne pomoći', kazala je europska povjerenica za zaštitu tržišne utakmice Neelie Kroes. 

Prema propisima EU, državna pomoć je dopuštena samo u slučajevima kada ne pruža nepravednu prednost kompaniji-primatelju i ukoliko će ta kompanija u budućnosti moći preživjeti i bez nje. 

Budući da niz banaka u EU trenutno opstaje isključivo zahvaljujući državnoj pomoći, Komisija je bila prisiljena aktivirati krizne propise kako bi spriječila urušavanje financijskog sustava. 

Uobičajeni propisi Europske komisije o državnoj pomoći stupit će ponovno na snagu 1. siječnja 2011. 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission presents guidelines on restructuring aid to banks