naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Krivokapić: Crna Gora spremna brzo i kvalitetno odgovoriti na upitnik Komisije

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izrazio je, u razgovoru s europskim povjerenikom Ollijem Rehnom u četvrtak 23. srpnja u Podgorici, spremnost Crne Gore da efikasno i kvalitetno odgovori na upitnik Europske komisije.  

Europski povjerenik Olli Rehn predao je u srijedu navečer, na svečanoj ceremoniji u Podgorici, kojoj su bili nazočni predstavnici vlade, parlamenta i diplomatskog zbora, te kulturni i javni djelatnici, premijeru Milu Đukanoviću upitnik EK, što je početak procedure odlučivanja o prihvaćanju kandidature za članstvo u EU. Upitnik za Crnu Goru sadrži 2178 pitanja postavljenih na 368 stranica.  

Krivokapić je naglasio da je Crna Gora objektivno spremna za ulazak u intenzivniju fazu pridruživanja, s obzirom na kontinuiranu političku stabilnost, širok društveni i politički konsenzus o europskim integracijama, kao i dosadašnji napredak u ispunjavanju europskih standarda. 

Rehn je, po priopćenju iz ureda predsjednika crnogorskog parlamenta, u razgovoru s Krivokapićem izrazio uvjerenost da će Crna Gora uspješno obaviti europske obaveze i savladati izazove koji je očekuju na tom putu.  

'On je ponovio spremnost na pomoć u svim fazama procesa odgovaranja na pitanja iz upitnika EK i istaknuo značenje prijedloga o ukidanju viza za Crnu Goru od siječnja 2010. godine', stoji u priopćenju.  

Obostrano je ocijenjeno da Crnu Goru u idućim mjesecima očekuje zahtjevan, intenzivan i težak posao ali da kvaliteta, preciznost i sveobuhvatnost odgovora treba biti osnova za daljnje korake u približavanju EU. 

Crnogorski čelnici ocijenili su povodom uručenja upitnika da će to biti najizazovniji test za crnogorsku upravu, no da ga Crna Gora spremno dočekuje i da će ga uspješno proći. Procjenjuje se da će za odgovor na upitnik trebati četiri do pet mjeseci. Upitnik Europske komisije je početak procedure za izradu mišljenja EK o kandidaturi za članstvo u EU. 

Hina