naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Island predao kandidaturu za članstvo u EU

Island, koji je u četvrtak 23. srpnja službeno predao kandidaturu za članstvo u EU, nada se da će postati punopravnom članicom do 2012., ali bi se pregovori mogli pokazati težima nego se očekivalo u vrlo osjetljivim područjima poljoprivrede i, osobito, ribarstva.  

Islandski ministar vanjskih poslova Oessur Skarphedinsson na svečanosti u Stockholmu predao je kandidaturu svoje zemlje švedskom kolegi Carlu Bildtu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om. 

Island, koji je uključen u schengenski prostor i Europski gospodarski prostor (EEA), već primjenjuje gotovo 75 posto europskih propisa, što bi trebalo ubrzati pregovarački proces, ali je i Skarphedinsson priznao da bi se pregovori mogli zakomplicirati. 

'Potpuno sam svjestan činjenice da se moraju riješiti dva teška pitanja, ribarstvo i poljoprivreda', rekao je. 'Mnogi misle da će ovo biti vrlo brzi pregovori. Ja u to nisam tako siguran. Mislim da bi pregovori mogli biti teški', rekao je islandski ministar na konferenciji za novinare nakon svečane predaje kandidature. 

Problem u ribarstvu je strah oko pet tisuća islandskih ribara od velike konkurencije unutar EU-a, osobito zbog toga što su 2008. ulovili oko 1,3 milijuna tona ribe, što je četvrtina ukupnog ulova u EU. Ukupan prihod ribarstva, koje sa 36,6 posto sudjeluje u islandskom izvozu, bio je viši od 550 milijuna eura. 

Oko tisuću islandskih poljoprivrednika, koji većinom proizvode meso i mlijeko uz državne potpore, boje se propasti zbog uvoza jeftinih proizvoda jednom kad Island bude u EU. 

'Uvjeren sam da ćemo, zahvaljujući spretnosti kojom je EU dosad uspijevala postići posebne aranžmane, pronaći rješenje za posebne potrebe' Islanda i njegovih 320 tisuća stanovnika, ustvrdio je ministar Skarphedinsson. 

 

Više o tome:

EUobserver: Iceland 'unwilling to share fishing resources' in EU