naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija usvojila četiri nova propisa o eko-dizajnu električnih uređaja

Europska komisija usvojila je u srijedu 22. srpnja četiri nova propisa o ekodizajnu koji bi trebali poboljšati energetsku učinkovitost industrijskih motora, protočnih grijača, televizora, hladnjaka i zamrzivača.  

Novi će propisi osigurati uštedu oko 190 teravat-sati električne struje godišnje u razdoblju nakon 2020. Toliko struje u jednoj godini potroše Švedska i Austrija zajedno. 

Propis o ekodizajnu motora definira standarde energetske učinkovitosti za većinu električnih motora koji se upotrebljavaju u industriji i trebao bi omogućiti uštedu oko 135 teravat-sati struje godišnje od 2020. 

Novi standardi za protočne grijače u bojlerima i sustavima grijanja trebali bi osigurati uštedu oko 25 teravat-sati struje godišnje dok će oni koji se odnose na televizore i hladnjake omogućiti uštede oko 30 teravat-sati struje godišnje od 2020. 

'Propisi će omogućiti uštedu impresivnih količina električne struje, emisija štetnih plinova i cijena struje a istodobno će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta', naglasio je povjerenik EU za energetiku Andris Piebalgs. 

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: Commission adopts four ecodesign regulations that will save the equivalent power consumption of Austria and Sweden
  • Europska komisija: Package of four ecodesign regulations to improve the energy performance of motors, circulators, televisions, refrigerators and freezers