naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Spor između Latvije i MMF-a mogao bi suočiti EU s teškim odlukama

Spor Latvije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) mogao bi dovesti Europsku uniju u dilemu treba li spasiti zemlje u istočnoj i srednjoj Europi koje su se našle u problemima a ne žele rezati potrošnju ili se suočiti s posljedicama nepoduzimanja tog poteza.

MMF je Latviji uskratio isplatu 200 milijuna eura u sklopu zajedničkog paketa pomoći vrijednog 7,5 milijardi eura, koji veliki dijelom financira i Europska unija, nakon što je ta baltička zemlja odbila dodatno smanjiti državne mirovine i povećati poreze.

Latvija je najteže pogođena financijskom krizom od svuh članica Europske unije i već je oštro srezala plaće i socijalna prava u javnom sektoru. Očekuje se da će se aktivnosti u njezinom gospodarstvu smanjiti za 18 posto u ovoj godini.

Još su neke zemlje suočene s velikim rezovima a analitičari upozoravaju da bi i njihovi političari, poput onih u Latviji, mogli intervenirati jer se ne žele suočiti s političkim posljedicama rezova koje nameću MMF i šira financijska tržišta.

"To bi mogao biti test za Europu", kazao je Lars Christensen, čelnik istraživanja tržišta u razvoju Danske Bank u Kopenhagenu. "U Latviji situaciju diktiraju zbivanja u domaćoj politici. Pitanje je što će učiniti Europska unija ako MMF ode", dodaje on.

Trenutno tek malobrojni prognoziraju takav scenarij. Latvijski političari zasada i dalje izražavaju nadu da će uspješno riješiti nesporazum i dobiti iduću tranšu MMF-ovog zajma. No, analitičari tvrde da zapravo traže druga moguća rješenja.

Aktualna latvijska koalicijska vlada preuzela je vlast nakon što je prethodna vlada pala početkom godine zbog nereda i utjecaja financijske krize. Trenutni koalicijski partneri nerado se odlučuju na potpisivanje rezova u nastojanju da dobe političku prednost.

Nova je vlada nedavno potpisala sporazumu o razumijevanju s Europskom komisijom o dobivanju tranše od 1,2 milijarde eura koja je dio većeg, 7,5 milijarde eura vrijednog paketa pomoći MMF-a i EU-a. Na Bruxellesu je da odluči hoće li nastaviti tim putem ili poduprijeti zahtjeve MMF-a.

Analitičari ističu da će se Latvija bez potpore izvana suočiti s katastrofalnim gospodarskim posljedicama koje će vjerojatno uključiti pad vrijednosti valute lata koji je trenutno vezan za euro, produbljivanje recesije i učestali izostanak otplate zajmova izraženih u inozemnim valutama.

Takav bi razvoj događaja uzdrmao cijelu regiju, zbog čega bi u konačnici EU i MMF platili još veći ceh.

Hina