naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Švedski veleposlanik: uhićenje Mladića i Hadžića za Srbiju bi bio velik napredak prema EU

Švedski veleposlanik u Beogradu Krister Bringeus izjavio je, u intervjuu beogradskom dnevniku 'Borbi' od ponedjeljka 27. srpnja, da bi uhićenje dvojice haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića bio velik napredak u približavanju Srbije Europi, navevši kako do tada još nisu ispunjeni svi uvjeti na njezinu putu k EU.  

Ocijenivši kako brzina ulaska Srbije u EU ovisi o njoj samoj, Bringeus u razgovoru za beogradski list ističe kako njegova zemlja potiče na čvršću suradnju među državama u regiji. 

'Integracija u EU zapravo je proces koji se ne može zaustaviti i ne znamo gdje će granice Europe biti u sljedećem stoljeću, a zapadni Balkan će tada svakako biti dio EU-a', ističe veleposlanik države koja do kraja 2009. predsjeda Unijom. 

'Neki Švedsku nazivaju fanatikom za proširenje EU-a. Doista vjerujemo u europske integracije koje u konačnoj analizi mogu donijeti samo mir i napredak za cijeli kontinent', dodaje Bringeus. 

Priključiti se EU, kako naglašava švedski diplomat, nije nešto što se može lako postići. Proces modernizacije je, po njegovim riječima, unutarnje pitanje svake države i svaka zemlja sama odlučuje o brzini priključenja i napredovanju u sustavnim reformama.  

Bringeus je rekao kako za Srbiju to znači da bi trebala ispuniti sve uvjete, od kojih se gotovo polovica odnosi na ekologiju. To je, kako ističe, manje poznato, kao i to da je Srbiji potrebna stabilnost u području sigurnosti. 

'Srbija se odlučila za put k europskim integracijama. To je mudro na duge staze, jer prave alternative nema. To nije samo interes srbijanskog naroda, već zajednički interes cijelog kontinenta', dodao je švedski veleposlanik. 

Hina