naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pad litvanskog BDP-a nadmašio i crne prognoze

Pad aktivnosti u litvanskom gospodarstvu u drugom tromjesečju nadmašio je ionako crne prognoze za tu baltičku zemlju, pokazale su najnovije službene statistike, očitujući i oštar pad prometa u maloprodajnom sektoru.  

Preliminarni podaci državnog statističkog ureda za drugo tromjesečje 2009. pokazali su da su se aktivnosti u litvanskom gospodarstvu smanjile za čak 22,4 posto na godišnjoj razini. Podaci koji uzimaju u obzir sezonska kolebanja pokazali su još i veći pad, u visini čak 22,6 posto. 

U usporedbi s prvim tromjesečjem 2009. BDP se smanjio za 12,3 posto.  

Bruto domaći proizvod po stanovniku iznosio je 6.740 lita (2.786 dolara) po važećim cijenama u razdoblju od travnja do lipnja, što je 22 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  

Slična se slika ukazuje i u maloprodajnom sektoru, koji je do nedavno doživljavao pravi procvat. Tako podaci za prvu polovicu godine ukazuju na pad prometa za 28,8 posto u usporedbi s istim razdobljem lani. 

'Nismo očekivali tako nagli pad BDP-a', rekla je anlitičarka Danske banke za baltičke zemlje Violeta Klyvieneza za njemačku agenciju dpa. 

Poput susjedne Latvije, i Litva proživljava jednu od najtežih europskih recesija nakon desetljeća gospodarskog procvata, potpomognutog jeftinim kreditima i napuhanim tržištem nekretnina. 

Hina