naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Frattini o summitu potpore preostalim balkanskim zemljama na putu u EU

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini kazao je, u razgovoru za beogradske "Večernje novosti" od srijede, 29. srpnja 2009., da se njegova zemlja zalaže za održavanje summita na razini premijera zemalja EU, uz sudjelovanje SAD-a i zemalja zapadnog Balkana, kako bi se dala potpora napretku preostalih balkanskih zemalja na putu ka EU.

"Treba ga održati sljedeće godine, deset godina poslije summita u Zagrebu kojim je započet proces približavanja Balkana EU, da bi se jasno dala potpora za priključenje zemalja kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Albanija", rekao je Frattini za taj beogradski dnevnik.

On ističe kako je Italija uvijek podupirala inicijativu da europsku perspektivu zapadnog Balkana Unija održi aktualnom jer je, kako kaže, stabilnost te regije usko vezana uz približavanje Uniji.

"Zbog toga je Italija, kao što dobro znate, predložila akcijski plan od osam točaka, koji predviđa konkretne rezultate i mogući vremenski okvir usmjeren na to da se zemlje regije ohrabre kako bi napredovale u provedbi svojih procesa reformi", podsjeća talijanski ministar vanjskih poslova.

On naglašava da je liberalizacija viznog režima, u aktualnom kontekstu, najdjelotvorniji instrument kojim Unija raspolaže kako bi europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana učinila konkretnijom te dodaje kako će to olakšati kontakte među ljudima, poboljšati ekonomske perspektive tih zemalja i omogućiti bolje upoznavanje EU.

Upitan ima li naznaka da bi Prijelazni trgovinski sporazum (koji je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU) mogao biti odmrznut, Frattini je rekao kako je za Italiju važno da se on deblokira.

"Uvjereni smo kako je nužno poslati konkretne signale Beogradu da bi se naznačio važan napredak koji je Srbija ostvarila u svom približavanju EU. Mogu vam reći da je za nas važno da se deblokira Prijelazni sporazum. Italija je odlučno angažirana na tome da uvjeri svoje partnere u EU koji nisu skloni odmrzavanju tog sporazuma", istaknuo je Frattini.