naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Smanjen broj banaka u eurozoni koje su pooštrile uvjete kreditiranja

Postotak banaka u eurozoni koje su postrožile uvjete za davanje zajmova tvrtkama i kućanstvima oštro je pao u prošla tri mjeseca, iako je do kredita još uvijek teško doći, objavila je u srijedu Europska središnja banka.

Anketa ECB-a o zajmovima u drugom tromjesečju 2009. pokazala je da je neto postotak banaka koje su pooštrile uvjete za dodjelu kredita pao na 21 posto, u odnosu na 43 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

To ipak znači da je od ukupno 118 anketiranih banaka u eurozoni više njih postrožilo uvjete za dobivanje kredita no što ih je zadržalo iste uvjete.

Nijedna banka nije izvijestila o ublažavanju uvjeta kreditiranja.

Podaci su također pokazali da je tempo pooštravanja uvjeta usporio u odnosu na prijašnju anketu, ali i da je trend još uvijek orijentiran prema oštrijim uvjetima, iako se očekuje njegovo dodatno usporavanje u trećem tromjesečju,.

ECB-ovo tromjesečno izvješće objavljeno u siječnju pokazalo je da je 64 posto banaka pooštrilo uvjete, tek nešto manje u odnosu na njih 65 posto, koje su to učinile po izvješću za treće prošlogodišnje tromjesečje.

Posljednji je put neto postotak pokazivao pad, nagovješćujući ublažavanje kreditnih uvjeta, na polovini 2007. kada je zabilježeno smanjenje za tri posto. Bilo je to uoči erupcije međunarodne financijske krize.

 Hina