naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Prijedlog izmjene propisa o tržišnom natjecanju u sektoru distribucije

Ustvrdivši da nema potrebe za značajnim izmjenama propisa koji proizvođačima omogućuju da sami odlučuju o tome kako će se njihovi proizvodi distribuirati i prodavati u Europskoj uniji, Europska komisija ipak je predložila nekoliko izmjena kako bi se uzela u obzir pojačana kupovna moć velikih maloprodajnih koncerna i utjecaj interneta na prodaju.

U Bruxellesu tako predlažu da se vertikalno povezani dobavljači i maloprodajne tvrtke izuzmu iz europskih propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju samo ako njihov zajednički udio u tržištu ne prelazi 30 posto. Dosada se navedeno ograničenje odnosilo samo na dobavljača.

Što se pak tiče prodaje putem interneta, Europska komisija je uvažila i argumente proizvođača luksuznih brendova i one koje vode internetske maloprodajne kompanije poput eBaya.

Bruxelles se tako složio da potrošačima trema omogućiti prekograničnu kupovinu, "za što je Internet odličan alat".

S druge su strane europski dužnosnici upozorili da bi "određena ograničenja prodaje koja bi suzila manevarski prostor za distributere odnosno onemogućila im da neopravdano uživaju u plodovima tuđeg marketinga i promocije brendova zapravo osigurala potrošaču bolju kvalitetu usluga".

Stoga Bruxelles u novim prijedlozima nastoji precizirati razliku između prodaje koja je rezultat marketinga proizvođača i one koja se realizira inicijativom samog kupca.

Prijedlozi su otvoreni za raspravu do 28. rujna. Nakon isteka tog roka europski dužnosnici skrojit će završni prijedlog propisa koji bi trebali stupiti na snagu u svibnju 2010. kada ističu oni važeći.

  

Više o tome:

  • Rapid: Antitrust: Commission launches public consultation on review of competition rules for distribution sector
  • Europska komisija: Public consultations - Review of the competition rules applicable to vertical agreements