naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Dodaci prehrani pod lupom Europske unije

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) završila je opsežnu analizu tvari koje se upotrebljavaju kao izvori vitamina i minerala u dodacima prehrani i uobičajena su pojava na policama europskih trgovina, priopćeno je iz te agencije.  

Dodaci prehrani pojavljuju se u različitim oblicima, uključujući tablete, tekućine i praškove a mogu sadržavati biljne sastojke, aminokiseline te metabolite ili enzime koji prehrambeno ili fiziološki utječu na ljudski metabolizam. 

Među sastojcima koje je ispitivala EFSA nalazi se kromov nitrat, koji dolazi kao izvor kroma u dodacima prehrani. Mnogi stručnjaci vjeruju da krom, mineral koji se u prirodi pojavljuje u tragovima, pomaže tijelu da 'sagori' ugljikohidrate i masnoću. Također opskrbljuje stanice šećerom iz krvi i može pojačati osjetljivost na inzulin te se smatra da može pomoći pri smanjenju želje za ugljikohidratima i slatkim. 

Mogući je izvor problema neregulirana konzumacija takvih tvari, upozorila je EFSA, naglasivši da pretjerano uzimanje vitamina i minerala u nekim slučajevima uzrokuje štetne nuspojave. Uvjet sigurne konzumacije vitamina i minerala jest utvrđivanje maksimalnih sigurnih doza, dodali su u europskoj agenciji. 

Tijekom nešto više od četiri godine EFSA je analizirala 533 zahtjeva za dozvolom upotrebe 344 različite tvari koje se koriste kao sastojci dodataka prehrani. 

Tijekom analize povučeno je ukupno 186 zahtjeva a oko 50 posto preostalih zahtjeva nije se moglo ispitati zbog nedostatka znanstvenih dokaza, napomenuli su u EFSA-i. Za 39 zahtjeva agencija je ukazala na potencijalne dvojbe oko njihove sigurnosti za ljudsko zdravlje. 

Ispitivanje se temelji na znanstvenim dokazima koje su dostavili proizvođači dodataka prehrani da bi se utvrdilo jesu li sigurni za ljudsku prehranu te da bi se odredila njihova bioraspoloživost, odnosno u kojoj ih mjeri ljudsko tijelo apsorbira.  

U dodacima prehrani i dalje je dopuštena upotreba samo onih sastojaka čija je sigurnost i biorasploživost analizirana i uvrštena u dodatak odgovarajućoj direktivi EU-a iz 2002., upozorila je EFSA. Riječ je o vitaminima A, D i K, folnoj kiselini, cinku, selenu, kromu i manganu, kao i mineralima kalcijevom karbonatu, željeznom sulfatu i natijevom hidroksidu (kaustičnoj sodi). 

Hina