naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odobrio njemački zakon o 'lošim bankama'

Europska unija je u petak 31. srpnja odobrila njemački zakon o osnivanju 'loših banaka' kako bi se klasične banke oslobodile problematične imovine čija se vrijednost urušila tijekom financijske krize.  

Europska komisija odobrila je njemački plan čiji je cilj stabilizacija financijskog tržišta kroz pružanje mogućnosti financijskim institucijama da se riješe problematične imovine. 

Plan bi trebao omogućiti bankama da ponovno posluju s dobiti nakon što se riješe problematičnih potraživanja čija je vrijednost svedena na nulu ili se ne može procijeniti. Zauzvrat bi trebale dobiti vrijednosne papire čija je vrijednost poznata i zajamčena. 

Zamisao je da se banke ponovno ohrabre na ulaganja i da im se time omogući da ponovno počnu kreditirati kompanije. 

Komisija vodi računa o tome da vladina pomoć ne pruži kompanijama nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju iz drugih članica EU. 

Njemački zakon uključuje stroge propise o vrednovanju problematične imovine kao i o tome kako će banke plaćati za tu pomoć, istaknula je EK u obrazloženju pozitivne ocjene njemačkog zakona. 

Njemačke banke imat će rok od šest mjeseci da podnesu zahtjev za taj oblik pomoći, prenosi agencija DPA. 

Hina