naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Međunarodne ustanove i Ukrajina dogovorili se o financiranju

Međunarodne financijske ustanove i Europska komisija dogovorili su se s Ukrajinom da će joj pomoći u plaćanju računa za ruski plin kako bi napunila svoje spremnike, priopćila je u petak 31. srpnja Europska komisija.  

'Veoma sam zadovoljan što je s Ukrajinom postignut politički dogovor o reformi plinskog sektora koji utire put financijskoj pomoći međunarodnih financijskih ustanova Ukrajini', rekao je predsjednik Komisije José Manuel Barroso. 

'Dogovor treba donijeti nužnu stabilnost kako bi se znatno smanjio rizik od nove plinske krize između Ukrajine i Rusije i zajamčila sigurnost opskrbe koju očekuju države članice EU-a i naši potrošači', dodao je. 

Na temelju dogovora Svjetska banka i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrit će 800 milijuna dolara (oko 570 milijuna eura) u listopadu 2009., rekao je glasnogovornik Europske komisije. 

Međunarodni monetarni fond deblokirao je pak 3,3 milijarde dolara, treću tranšu kreditne linije od 16,4 milijarde dolara koja je dodijeljena Ukrajini na dvije godine. Dio tih sredstava Ukrajina će moći iskoristiti za kupnju plina za popunu svojih spremnika, ali točan iznos još nije utvrđen, dodao je glasnogovornik. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU arranges anti-gas crisis loan for Ukraine