naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rast cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima u eurozoni i EU

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u eurozoni u ovogodišnjem su lipnju u usporedbi s mjesecom ranije porasle 0,3 posto, te 0,2 posto u EU27, priopćio je u utorak 4. kolovoza središnji europski statistički ured Eurostat.  

Usporedbe radi, u svibnju je taj indeks u obje zone na mjesečnoj razini ostao nepromijenjen. Na godišnjoj je razini u lipnju 2009. zabilježen pad industrijskih cijena pri proizvođačima i to za 6,6 posto u eurozoni, te za 6,7 posto u EU27. 

Prema Eurostatovim podacima, među zemljama članicama za koje postoje raspoloživi podaci najveći je rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini zabilježen u Grčkoj (2,1 posto) i Danskoj (2 posto), dok je pad zabilježen jedino u Latviji (1,8 posto), Slovačkoj (0,6 posto), te Njemačkoj i Cipru (po 0,1 posto). Indeks proizvođačkih cijena ostao je nepromijenjen za Češku i Irsku. 

Na godišnjoj razini, najveći je pad cijena zabilježen u Nizozemskoj (13,2 posto) i Danskoj (11,2 posto), dok su njihov rast zabilježile jedino Malta (21,2 posto), Mađarska (2,1 posto) i Rumunjska (1,3 posto), objavio je Eurostat. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Industrial producer prices up by 0.3 per cent in euro area