naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Većina Islanđana protivi se ulasku u EU

Dva tjedna nakon što je Island formalno aplicirao za pristupanje Europskoj uniji, Gallupovo istraživanje javnog mišljenja objavljeno u dnevnom listu Morgunbladit pokazalo je da je većina Islanđana vrlo rezervirana prema ulasku u tu asocijaciju.

Njih 48,5 posto protivi se ulasku u EU, 34,7 posto je za, dok je 16,9 posto neodlučnih, pokazuje istraživanje provedeno između 16. i 27. srpnja na uzroku od 1.273 ljudi. 

Razlika između protivnika i pobornika ulaska u Uniju porasla je 10 posto u odnosu na posljednje istraživanje u svibnju kada je za ulazak bilo 39 posto stanovnika. 

Tanka većina u islandskom parlamentu odlučila je 16. srpnja da vlada podnese zahtjev za članstvo, a ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson predao ga je nekoliko dana kasnije svom švedskom kolegi Carl Bildtu, čija zemlja predsjedava EU-om. 

Po dogovoru političkih stranaka na Islandu, stanovnici će biti pozvani na referendumu se izjasniti jesu li za ulazak svoje zemlje u Uniju. 

 

Više o tome:

EUobserver: Most Icelanders opposed to EU membership