naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Litva suočena s najtežom recesijom u EU

Najteža recesija u EU ove bi godine mogla zadesiti Litvu, čija središnja banka u najnovijim prognozama predviđa još dublji 19,3-postotni pad aktivnosti u 2009.  

Ako se prognoze potvrde, bio bi to najsnažniji pad od 1992. kada su aktivnosti u litvanskom gospodarstvu potonule za 21,26 posto uslijed bolnog industrijskog kolapsa koji je uslijedio nakon proglašenja neovisnosti. 

Središnja je banka dosad u više navrata bila prisiljena revidirati svoje prognoze a priopćila je da najnoviji podaci signaliziraju da će pad BDP-a biti veći od u svibnju prognoziranih 15,6 posto. Usporedbe radi, u siječnju je za ovu godinu prognozirala pad BDP-a od 4,9 posto. 

Susjedna Latvija, koju je gospodarska kriza pogodila mjesecima ranije, očekuje 18-postotni pad BDP-a u 2009. a Estonija pad u visini 15,3 posto. 

Prošli mjesec objavljeni preliminarni podaci pokazali su da je litvansko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo 22,4-postotni pad u usporedbi s istim tromjesečjem 2008., što je njegova najlošija izvedba od kad su se 1995. počele voditi te statistike. 

Litvanska vlada drastično usporavanje aktivnosti pripisuje nastavljenom padu industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji. 

Prema procjenama središnje banke, recesija će se nastaviti i u 2010., kada se očekuje pad BDP-a od 5,2 posto u usporedbi s ovom godinom. 

Prije aktualne krize Litva je uživala reputaciju brzorastućeg gospodarstva, osobito nakon pridruživanja EU 2004. Gospodarski rast u 2007. je iznosio rekordnih 8,9 posto, nakon rasta od 7,8 posto u 2006., da bi potom 2008. usporio na 3 posto uslijed slabljenja domaće potražnje pod pritiskom neobuzdanog rasta inflacije i produbljivanja globalne gospodarske krize. 

Težina krize nastavlja pritiskati cijene. Središnja banka procjenjuje da će prosječna godišnja stopa inflacije do kraja godine doseći 3,9 posto, dok u 2010. očekuje deflaciju od 2 posto. 

Suočena s krizom, litvanska vlada povisila je porez na dodanu vrijednost i srezala potrošnju, uključujući plaće u javnom sektoru, za čim je posegnuo i privatni sektor. 

Litva zasad odbija tražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i EU-a. Predsjednica Dalia Grybauskaite je, međutim, sugerirala da bi njezina zemlja mogla biti prisiljena tražiti pomoć ne uspije li privući novac s inozemnih tržišta kapitala radi poticanja posrnulog gospodarstva. 

Hina