naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski pučki pravobranitelj ukazuje na propust Komisije u slučaju Intel

Europski pučki pravobranitelj optužio je Europsku komisiju za nepoštenu igru u slučaju protiv američkog dobavljača čipova Intela zbog kršenja poštene tržišne utakmice, koji je u svibnju rezultirao izricanjem najveće pojedinačne novčane kazne u povijesti EU-a. 

U još neobjavljenom izvješću kojeg je dobio na uvid Wall Street Journal, europski pučki pravobranitelj P. Nikiforos Diamandouros tvrdi da je EK počinila proceduralnu pogrešku ne zabilježivši jedan sastanak iz kolovoza 2006. 

Tada su Komisijini istražitelji intervjuirali čelnika računalne tvrtke Dell, koji je također svjedočio u slučaju protiv Intela iz 2003. ispred američke savezne trgovinske komisije, piše Wall Street Journal. 

On je Komisijinim istražiteljima kazao da je hardver konkurentske tvrtke AMD bio problematičan zbog vrlo slabe izvedbe, signaliziravši da je Dell u odabiru Intelovih čipova bio motiviran tehničkim razlozima. 

U svojem izvješću Diamandouros ističe kako je, kada je Intel zatražio presliku zapisnika s toga sastanka, EK opovrgnula da se radilo o intervjuu te ustvrdila da ne postoji nikakav zapisnik, odnosno, da se postojeće bilješke tretiraju kao interni dokument nedostupan Intelu. 

Europski pučki pravobranitelj ne može ukinuti već izrečenu EU kaznu, ali bi ovo izvješće moglo pomoći Intelu sa žalbom koju je u srpnju podnio ispred Europskog suda prve instance.

U toj žalbi Intel tvrdi da izrečena kazna krši njegova ljudska prava. Intel također zastupa stajalište da bi se takve kazne trebale izricati isključivo kao rezultat kriminalnih istraga, a ne administrativnih postupaka. 

Glasnogovornik EK Alain Bloedt tijekom vikenda stao je u obranu EK. 'Komisija stoji iza toga da je poštivala Intelova prava na obranu', kazao je on u razgovoru za novinsku agenciju AFP.  

'Intel je oštetio milijune europskih potrošača namjerno godinama sprječavajući konkurentima pristup tržištu računalnih čipova. Takvo ozbiljno i kontinuirano kršenje EU zakona o poštenoj tržišnoj utakmici ne može se tolerirati', kazala je još u svibnju europska povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes. 

Kazna u visini 1,06 milijardi eura najveća je u EU povijesti, istisnuvši s prvoga mjesta prethodnu 899 milijuna eura vrijednu kaznu američkom softverskom divu Microsoftu.

 

Više o tome:

EUobserver: EU accused of unfair play on Intel case