naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Katarski državni stabilizacijski fond mogao bi preuzeti poljska brodogradilišta

Katarska vladina agencija Qatar Investment Authority (QIA) mogla bi preuzeti poljska brodogradilišta Szczecin i Gdynia, od kojih je odustao katarski kupac, rekao je poljski ministar financija Aleksander Grad.  

'Dobio sam službeno pismo vladine agencije za ulaganja iz Katara o otvaranju procedure koja bi mogla dovesti do toga da ta agencija preuzme obveze katarskog ulagača u pogledu brodogradilišta', rekao je Grad na konferenciji za novinare u utorak 18. kolovoza. 

Poljsko ministarstvo financija objavilo je ranije u utorak da nije u propisanom roku primilo 'sredstva koja je ponudio privatni ulagač, Stichting Particuler Fonds Greenrights, za brodogradilišta Szczecin i Gdynia'. 

Brodogradilišta su prodana tom katarskom ulagaču u lipnju za 86 milijuna eura, što je trebalo biti isplaćeno najkasnije do 17. kolovoza. 

Kupac je međutim zatražio odgodu kako bi se istražile optužbe za malverzacije protiv bivših dužnosnika Szczecina, koje poljski ministar financija Aleksander Grad odbacuje kao netočne. 

Bruxelles je u studenome odlučio da se poljska brodogradilišta Szczecin i Gdynia moraju likvidirati i njihova aktiva prodati kako bi vratila državne potpore koje su po europskim propisima nezakonite. 

Trećem brodogradilištu Gdansku dopušteno je da opstane. Europska komisija odobrila je potkraj srpnja 251 milijuna eura državnih potpora koje su mu dodijeljene od ulaska Poljske u EU 2004., uz uvjet da se brodogradilište restrukturira kako bi bilo dugoročno održivo bez nove pomoći.  

Ukrajinska grupa Donbass, koja je Gdansk kupila 2007., planira veliko smanjenje njegovih proizvodnih kapaciteta. 

Qatar Investment Authority (QIA) dio je grupe državnih stabilizacijskih fondova i upravlja s više od 60 milijardi dolara, po priopćenju poljskog ministarstva. 

Hina