naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU globe za kršenje tržišne utakmice premašile 10 milijardi eura

Ukupan iznos kazni koje je EU od 2004. do danas izrekao kompanijama proglašenim krivima za kršenje tržišne utakmice premašuje 10 milijardi eura, otkrili su u srijedu 19. srpnja dužnosnici u Bruxellesu.  

Taj je iznos, međutim, osjetno manji od procijenjene štete koju je formiranje kartela nanijelo potrošačima u EU a koja je, prema izvješću Komisije o politici konkurentnosti iz 2008., samo u razdoblju od 2005. do 2007. iznosila 7,6 milijardi eura. 

EK ključni je zaštitnik jedinstvenog EU tržišta čija je zadaća borba protiv ilegalnih subvencija, organiziranja kartela radi dogovaranja cijena, te općenito svih oblika ponašanja kompanija koji narušavaju poštenu tržišnu utakmicu u Europi. 

Njezina uloga dodatno je učvršćena imenovanjem u studenome 2004. europskom povjerenicom za zaštitu tržišnog natjecanja Neelie Kroes. 

Usporedbe radi, službeni podaci pokazuju da je u pet godina prije njezina imenovanja ukupan iznos kazni koje je Komisija izrekla za kršenje poštene tržišne utakmice dosegnuo 3,7 milijardi eura. 

Najvažniji Kroesin slučaj ticao se američkog softverskog diva Microsofta, koji je prikupio brojne kazne te je na kraju bio prisiljen platiti ukupno 1,7 milijardi eura za iskorištavanje svoje dominacije na tržištu s ciljem istiskivanja konkurenata. 

Najveća pojedinačna kazna od 1,06 milijardi eura izrečena je u svibnju američkom proizvođaču računalnih čipova Intelu, proglašenom krivim za podmićivanje malotrgovaca i proizvođača kako bi s EU tržišta istisnuo svojeg glavnog rivala AMD. 

Što se kartela tiče, najveća kazna od 1,38 milijardi eura izrečena je 2008. četirima proizvođačima automobila koji su se udružili kako bi cijene održali umjetno visokima. 

Među ostalim se prominentnijim žrtvama Kroesine beskompromisne borbe nalaze energetski divovi E.ON iz Njemačke te francuski Gaz de France. 

Izvješće za 2008. po prvi put sadrži i procjenu štete koju su karteli nanijeli potrošačima i to kroz pregled 18 slučajeva koje je Komisija razmatrala od 2005. do 2007. 

Na temelju pretpostavljene preplate za između 5 i 15 posto, šteta koju su izazvali ti karteli u rasponu je od 4 do 11 milijardi eura, odnosno prosječnih 7,6 milijardi eura. 

Izvješće, međutim, upozorava da je vjerojatno i taj iznos prenizak, budući da statistike pokazuju da prosječna preplata može iznositi i do 20 ili 25 posto. 

U izvješću se nadalje ističe da je Komisija od 2000. uspjela vratiti više od 9 milijardi eura ilegalno isplaćene i nekompatibilne državne pomoći.  

No, što se tiče pod teretom tekuće krize posrnulog bankarskog sektora, Kroes je dala zeleno svjetlo popuštanju strogih EU propisa o državnoj pomoći kako bi se vladama omogućilo spašavanje banaka koje je globalna kreditna kriza dovela na rub propasti.

 

Više o tome:

Europska komisija: Competition: Commission publishes 2008 Annual Report on Competition Policy