naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska poseže za EU sredstvima u borbi protiv nezaposlenosti

Bugarska novoizabrana vlada posegnut će za sredstvima iz EU fondova kako bi pokušala spriječiti da nezaposlenost u toj najsiromašnijoj zemlji Unije dosegne dvoznamenkaste stope, kazao je u jednom intervjuu njezin ministar za socijalna pitanja Totjo Mladenov.  

'Naši će napori odsad biti usmjereni na obuzdavanje oštrog rasta nezaposlenosti', kazao je Mladenov u intervjuu za novinsku agenciju Reuters. 'Premaši li stopa nezaposlenosti razinu od 10-12 posto, cijelo će gospodarstvo biti dovedeno u opasnost'. 

Također, ministarstvo rada prošli je tjedan pooštrilo kontrolu zapošljavanja radnika na crno, dodao je. 

Ta zemlja sa 7,6 milijuna stanovnika, teško pogođena svjetskom gospodarskom krizom, u recesiju je zapala ranije ove godine nakon 12 godina uzastopnog rasta. 

Inozemni su se ulagači mahom povukli a sve veći broj tvrtki reže proizvodnju, što je podiglo stopu nezaposlenosti na 7,6 posto u srpnju, sa 6,3 posto u prosincu i 5,9 posto godinu dana ranije. 

Siti gospodarskih neprilika i korupcije, Bugari su na srpanjskim općim izborima velikom većinom glasova vlast predali u ruke stranke desnog centra GERB. 

Prema Mladenovim riječima, ministarstvo rada ubrzalo je nastojanja vezana uz korištenje nekih 1,2 milijarde eura EU socijalne pomoći obećane Bugarskoj za razdoblje do 2013. radi suzbijanja nezaposlenosti i popuštanja pritiska na prenapregnuti državni proračun. 

Vladine mjere uključuju isplatu nadoknade za plaće kompanijama koje zaposlenicima dopuštaju skraćeno radno vrijeme, te dodatnu obuku za nezaposlene. Po podacima ministarstva za socijalna pitanja, prethodna socijalistička vlada do srpnja je iskoristila tek 15 milijuna eura EU pomoći. 

Nova se vlada nada početku isplate u sklopu EU sustava u prosincu, kaže Mladenov. 

'Budući bi predstojeća zimska sezona mogla biti najteža dosad, sve te mjere na kojima radimo zajedno sa svojim socijalnim partnerima od tada će stupiti na snagu', kazao je. 

Vlada je protekli tjedan započela sveobuhvatnu akciju provjere poslodavaca diljem zemlje radi pooštravanja kontrole nad zapošljavanjem i smanjenja porezne evazije. 

'Nekih 300-400 tisuća ljudi trenutno je na ovaj ili onaj način zaposleno u sivoj ekonomiji', kaže Mladenov, bilo da se radi o zapošljavanju bez ugovora ili o plaćanju manjih socijalnih davanja od potrebnih. 

Grupacije za suzbijanje korupcije tvrde da neslužbene gospodarske aktivnosti u toj zemlji predstavljaju između 25 i 35 posto njezina gospodarstva. 

Hina