naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU objavio popis zrakoplovnih kompanija koje moraju ograničiti emisije CO2

Gotovo 4.000 komercijalnih zrakoplovnih kompanija, uključujući tri iz Hrvatske, te poslovni zrakoplovni operateri i zrakoplovne snage diljem svijeta morat će se uključiti u plan Europske unije o trgovini emisijama stakleničkih plinova do 2012. ili će biti kažnjeni kada budu letjeli u Europu, objavila je Europska komisija.  

Službeni list EU-a objavio je u subotu listu operatera koja uključuje velike zrakoplovne kompanije kao što su Lufthansa, Alitalia, Quantas, KLM, Emirates, US Airways i United. Na listi se nalaze i tri kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj, Croatia Airlines, Dubrovnik Airlines i Trade Air, te službeni zrakoplov hrvatske vlade. 

Izlistani su također europski proizvođači zrakoplova Airbus i Dassault, stotine privatnih poslovnih zrakoplovnih operatera, kao i brojne oružane snage, uključujući američke, izraelske i ruske. 

'Zrakoplovstvo je uključeno u shemu trgovine emisijama i ova lista dio je direktive koja je usvojena 2008. o uvođenju zrakoplovnog sektora u tu shemu', kazala je glasnogovornica EU-a Katharina von Schnurbein. 

Prema tom programu, operateri će morati podnijeti planove monitoringa emisija do siječnja 2010. 

Popis zrakoplovnih kompanija koji je sastavio EU predmet je spora jer pored europskih operatera uključuje i zrakoplovne kompanije iz ostalih dijelova svijeta koje lete u Europu.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Službeni list EU: COMMISSION REGULATION (EC) No 748/2009
  • EurActiv: EU publishes list of airlines for emissions trading