naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljeni IPA programi za suradnju Hrvatske i Crne Gore

Državni tajnik za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Hrvatske, Karlo Gjurašić ocijenio je u utorak 25. kolovoza u Budvi da je regionalni razvoj i prekogranična suradnja 'važan segment za Hrvatsku jer se od 21 lokalne samouprave, 18 graniči sa susjedima'.  

Gjurišić je sudjelovao na svečanoj konferenciji povodom objave prvog javnog poziva za podnošenje prijedloga projekata koji će se provoditi u partnerstvu organizacija Hrvatske i Crne Gore, u okviru IPA Prekograničnog programa Europske unije. 

Program se odnosi na razdoblje od 2007. do 2013., a projekti će se financirati iz fondova EU-a (IPA), za 2007. i 2008.  

Ukupan iznos na raspolaganju unutar ovog Poziva je 1,62 milijuna eura, od čega 720 tisuća za Hrvatsku i 900 tisuća za Crnu Goru, rečeno je na konferenciji. 

'Nakon dvije godine pregovora došli smo do definicije ovog projekta. Međunarodna suradnja je veoma važna, pošto obuhvaća neke segmente, osobito važne za oba područja. Riječ je o turizmu, ekonomiji i zaštiti životne sredine', kazao je Gjurišić.  

Gordana Đurović, ministrica za europske integraciji Crne Gore ocijenila je da projektima prekogranične suradnje EU ulazi u lokalnu zajednicu s ciljem poboljšanja kvaliteta života. 

Projekti koji se prijavljuju moraju se temeljiti na partnerstvu organizacija i institucija iz Hrvatske i Crne Gore odnositi se na zaštitu okoliša, prirodnog i kulturnog nasljeđa ili na zajednički turistički i kulturni prostor, a mogu konkurirati i mali prekogranični razvojni projekti zajednica. 

Prihvatljiva programska područja na kojima bi se trebali provoditi projekti obuhvaćaju Dubrovačko-neretvansku županiju u Hrvatskoj, a u Crnoj Gori Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budvu, Bar, Ulcinj i Cetinje. 

Kako je rečeno uzet će se u obzir i projekti koji se provode u takozvanim pridruženim područjima, a to su, u Hrvatskoj teritorij Splitsko-dalmatinske županije, a u Crnoj Gori, Nikšić, Podgorica i Danilovgrad. 

Projekti se pripremaju i dostavljaju do 18. novembra, prema unaprijed utvrđenim procedurama, a u cilju šireg i boljeg informiranja potencijalnih aplikanata bit će organizirani info dani u Kotoru, Baru, Dubrovniku i Opuzenu. 

Hina