naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska će zabraniti trgovinu besplatnim dozvolama za emisije CO2

Poljska bi od 2013. mogla svojim elektroenergetskim tvrtkama zabraniti prodaju EU dozvola za emisije ugljičnih plinova koje će velik broj njih dobivati besplatno, kako bi spriječila da na tome ostvaruju ogromnu dobit, kazao je izvor iz vlade u Varšavi.  

U sklopu EU sheme trgovanja emisijama, ključnog alata 27-članog bloka u borbi protiv klimatskih promjena, elektroenergetske kompanije većinu dozvola za emisije zasad dobivaju besplatno. 

No, to bi se trebalo promijeniti u sklopu EU klimatskog plana dogovorenog u prosincu prošle godine koji će većinu njih od 2013. prisiliti na kupovinu dozvola putem aukcija. 

Tome se planu, međutim, Varšava oštro usprotivila, tvrdeći da bi teško pogodio njezino o ugljenu ovisno gospodarstvo. 

Poljska i druge istočnoeuropske zemlje taj su paket mjera ipak prihvatile tek nakon što je njihovim energetskim tvrtkama obećano da će većinu dozvola i nakon 2013. dobivati besplatno, s time da bi ih od 2020. morale početi plaćati. 

'Bilo bi logično zabraniti trgovinu licencama koje će te kompanije dobiti besplatno. U suprotnome bi netko, na primjer, mogao svoje dozvole prodati čim ih dobije a pogon zatvoriti', kaže izvor u poljskoj vladi. 

'O tome smo se dogovorili s Bruxellesom i planiramo to provesti u djelo. Ostaje pitanje kada i kako distribuirati besplatne dozvole, te kako od 2020. u cijelosti prijeći na aukcije', dodaje. 

Analitičari upozoravaju da izdavanjem besplatnih dozvola EU riskira da kompanijama omogući ostvarivanje ogromnih neočekivanih dobiti, kao što je i dosad bio slučaj. Naime, neke od njih prenosile su troškove dozvola na potrošače iako su ih same dobivale besplatno.  

Poljska će 2013. čak 70 posto dozvola dobivati besplatno na temelju podataka o emisijama u prethodnim razdobljima, ističe nadalje isti izvor. 

 

Više o tome:

EurActiv: Poland may curb utility CO2 trade from 2013