naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Naglo usporavanje rasta kredita u eurozoni ugrožava oporavak

Rast kredita privatnom sektoru u 16-članoj eurozoni u srpnju je oštro usporio, pokazali su u četvrtak 27. kolovoza objavljeni službeni podaci Europske središnje banke (ECB) a stručnjaci upozoravaju da taj trend ugrožava gospodarski oporavak te regije.  

Krediti privatnom sektoru u prošlom su mjesecu uvećani samo 0,6 posto u usporedbi sa srpnjem 2008., dok je taj rast u lipnju iznosio 1,5 posto, te 1,8 posto u svibnju, priopćio je ECB. 

'Čini se da su se počeli materijalizirati strahovi od nestašice kredita, s obzirom na prilično oštro usporavanje ukupnog rasta kredita', ocjenjuje Jean-Christophe Caffet, stručnjak francuske investicijske banke Natixis. 

Banke pooštravaju uvjete za dodjelu kredita kako bi ograničile izloženost novim lošim zajmovima, dok najdublja globalna kriza u više desetljeća s druge strane pritišće potražnju za novim zajmovima, kaže on. 

'Ti podaci pokazuju koliko je krhak ovaj oporavak', ističe Carsten Brzeski iz nizozemske banke ING. 

'Naravno, snažno usporavanje rasta kredita prilično je uobičajeno kad se gospodarstvo nalazi usred teške recesije, ali kreditni ciklus mora uskoro početi pratiti poboljšano raspoloženje kako bi se oporavak doista zahuktao', dodaje. 

 

Više o tome:

EUbusiness: Sluggish credit threatens eurozone recovery