naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarsko raspoloženje u eurozoni na najvišoj razini u 10 mjeseci

Gospodarsko raspoloženje u Europi nastavlja se razvedravati, pokazuju u petak 28. kolovoza objavljeni najnoviji gospodarski pokazatelji za 16-članu eurozonu.  

Europska je komisija priopćila da je njezin pokazatelj ukupnog gospodarskog raspoloženja (Economic Sentiment Indicator - ESI) za eurozonu, koji obuhvaća sve gospodarske sektore, od industrije, usluga, maloprodaje i građevinarstva do potrošača, u kolovozu porastao peti mjesec zaredom, na 80,6 bodova, sa 76 bodova u srpnju. 

Analitičari su prognozirali njegov umjereni rast na 78,4 bodova u ovom mjesecu. 

'Taj će pokazatelj nastaviti rasti prema 100 bodova, bez obzira na to koliki će rast zapravo biti', ocjenjuje ekonomist Commerzbanka Christoph Weil. 

Vrijednost za rujan ipak je još uvijek ispod razine koju je taj pokazatelj dosegnuo u rujnu prošle godine, kada je urušavanje američke investicijske banke Lehman Brothers pomoglo potaknuti najveću svjetsku gospodarsku krizu u nekih šest desetljeća. 

Odvojeno je izvješće pokazalo da je i pokazatelj poslovne klime (Business Climate Indicator - BSI) za eurozonu u kolovozu ponovno porastao, na -2,21 bod s -2,70 bodova u srpnju, priopćila je Europska komisija.  

Unatoč rastu, to je još uvijek vrlo niska razina, čak i u usporedbi s prethodnim povijesno najnižim razinama dosegnutim 1993., zaključuju u Bruxellesu. Njegova vrijednost pokazuje da je rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini u srpnju bio negativan, te da će i u kolovozu ostati prigušen.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: August 2009: The Economic Sentiment Indicator continues to recover