naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U EU ovaj tjedan stupa na snagu zabrana prodaje starih žarulja od 100 wata

Tradicionalne žarulje sa žarnom niti snage 100 wata od ovog se tjedna više neće moći nabaviti u trgovinama Europske unije, zbog stupanja na snagu zabrane njihove prodaje a u korist učestale upotrebe novih, štedljivijih verzija.  

Prvog rujna na snagu stupa zabrana prodaje starih verzija žarulja sa žarnom niti snage 100 wata u trgovinama u EU a one niže snage postupno će se ukidati narednih godina. Takav potez u sklopu je sustava koji su dogovorili europski stručnjaci u prosincu lani. 

Nova tehnologija rasvjetnih tijela, poput kompaktne fluorescentne rasvjete (CFL), može uštedjeti i do 80 posto energije koju su koristile stare žarulju u kućanstvima. Zabranom se također žele smanjiti emisije ugljičnog dioksida.  

Stručnjaci smatraju da trenutno oko 85 posto žarulja koje su u upotrebi u kućanstvima troši previše električne energije. 

Europsko udruženje potrošača BEUC pozdravilo je postupno ukidanje starih žarulja, ustvrdivši da takva mjera donosi potrošačima financijski korist i, što je najvažnije, omogućava im da pridonesu većoj energetskoj učinkovitosti.  

U udruzi ipak upozoravaju i na loše strane njihova uklanjanja s tržišta za određeni dio potrošača, ističući pritom zabrinutosti u vezi opasnosti po ljudsko zdravlje zbog visokog udjela žive u novim žaruljama. 

'Plan EU-a također nije uzeo u obzir potrebe određenog dijela stanovništva koji iz zdravstvenih razloga, kao što je osjetljivost na svjetlo, moraju koristiti stare žarulje', upozorava se dalje u priopćenju BEUC-a. 

'Koristi za potrošače i za okoliš su dobrodošle ali je potrebno uložiti dodatne napore kako bi postupno ukidanje žarulja sa žarnom prolazilo glatko', poručila je glavna direktorica BEUC-a Monique Goyens. 

Strah u vezi sadržaja žive dijeli i Stephen Russel, glavni tajnik ANEC-a, koji zastupa interese potrošača vezane za EU standardizaciju. 'Premda je aktualna gornja granica utvrđena na pet miligrama žive po žarulji, najnaprednija dostupna tehnologija omogućava rad žarulja i sa svega 1-2 mg', kazao je.  

Poručuje također da bi trebalo maksimalno pojednostaviti recikliranje starih žarulja. 'Potrošačima bi trebalo biti omogućeno da žarulje vraćaju na prodajno mjesto bez naknade. Mišljenja smo da bi samo na takav načina njihovo recikliranje bilo učinkovito', tumači Russel. 

Potrošačke grupe se slažu da nove žarulje donose velike energetske uštede i da traju 8-15 puta dulje od tradicionalnih. Naime, procjenjuje se da bi prosječna kućanstva korištenjem štedljivih žarulja godišnje mogla uštedjeti oko 166 eura. 

Više o tome:

  • EurActiv: EU light bulb ban attacked from all sides as phase-out starts 
  • EUobserver: Consumer groups mixed on EU switch to new light bulbs