naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Britanija poziva na daljnje reforme financijskog sektora

Britanski ministar financija pozvao je u ponedjeljak 31. kolovoza zemlje Europske unije da povećaju resurse Međunarodnog monetarnog fonda za pomoć slabom svjetskom gospodarstvu, istaknuvši da će Britanija sa svoje strane dati dodatnih 11 milijardi dolara.  

Ministar Alistair Darling također je poručio da ne bi smjelo doći do zastoja u reformama financijskog sektora u okolnostima aktualne globalne krize, među kojima i kontroverznih pitanja vezanih uz strukturu plaća i bonusa izvršnim direktorima. 

Britanski ministar poručio je to pred sastanak ministara financija G20 koji će se ovaj tjedan biti održan u Londonu, uoči summita najvećih svjetskih gospodarstava u rujnu u Pittsburghu na kojem će se raspravljati o pitanjima vezanim uz bonuse bankarima. 

Darling je nadalje napisao u Guardianu kako su svjetski čelnici G20 na sastanku u Londonu u travnju dogovorili da se raspoloživa sredstva MMF-a za zajmove povećaju na 750 milijardi dolara. 

'Zemlje EU-a su se složile osigurati 100 milijardi dolara za MMF', kazao je Darling u tome londonskom dnevniku. 'No, Europa bi ipak trebala poslužiti kako primjer i učiniti više kako bi se ispunili ciljevi, tako što bi se obvezala do iznosa od 175 milijardi dolara. Britanija je pritom spremna dati dodatnih 11 milijardi dolara, što bi značio njezin ukupan doprinos od oko 26 milijardi dolara'. 

Guardian dalje piše da će u utorak biti objavljeni dodatni iznosi koje je Britanija spremna osigurati kako bi pomogla MMF-ovu programu pomoći siromašnim zemljama za lakši izlazak iz krize. 

Darling isto tako očekuje povratak rasta britansko gospodarstva potkraj ove ili početkom iduće godine. No, upozorio je da rizici za globalno gospodarstvo i dalje postoje i da će Britanija nastaviti predvoditi međunarodnu akciju za osiguranje njegova oporavka.

'Isto tako, ne bi smjelo doći do prekida u provedbi reformi financijskog sektora. Svaka zemlja mora nastaviti poduzimati mjere za vraćanje banaka na čvrste temelje', istaknuo je Darling.  

Banke moraju shvatiti, poručio je britanski ministar, da su im porezni obveznici priskočili u pomoć s konkretnim ciljem, a to je da banke ponovno krenu s kreditnim plasmanima, a nikako da njime financiraju nagrade za prekomjerno poduzimanje rizika koje je dovelo do katastrofalnih posljedica. 'Banke to zaboravljaju na svoju štetu'.  

Hina