naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Neuspjela prodaja poljskih brodogradilišta

Prodaja dvaju posrnulih poljskih brodogradilišta katarskim ulagačima propala je jer potencijalni kupci nisu isplatili dogovoreni iznos u roku dogovorenom s Europskom komisijom, priopćio je poljski ministar financija.  

Niti privatni klijent s katarskim korijenima, kojeg su poljske vlasti identificirale kao Stichting Particulier Fonds Greenrights, niti katarski državni stabilizacijski fond Qatar Investment Authority (QIA) nisu izvršili transfer novca do dogovorenog konačnog roka 31. kolovoza, kazao je ministar Aleksander Grad u ponedjeljak novinarima u Varšavi. 

Prvi je rok za isplatu dogovorenih 364 milijuna zlota (87 milijuna eura) bio 21. srpnja. Taj je rok potom prebačen na 17. kolovoza, te još jednom na 31. kolovoza, nakon što su ulagači zatražili još vremena kako bi istražili tvrdnje o korupciji prethodne uprave brodogradilišta Szczecin. Poljska je odbacila sve navode o korupciji. 

'Prodaja imovine u vlasništvu brodogradilišta Gdynia i Szczecin je obustavljena', kazao je Grad. 

Kao razlog za probleme s prodajom brodogradilišta poljski je ministar naveo urušavanje tržišta brodarskih usluga i pad potražnje za novim brodovima. 

Grad je također kazao da je Poljska od Europske komisije zatražila odobrenje o pokretanju novog postupka prodaje dva povijesna brodogradilišta i očekuje da će za to dobiti zeleno svjetlo. 

Hina