naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Indeks menadžera nabave za industriju eurozone na najvišoj razini u 14 mjeseci

Indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor eurozone u kolovozu je dosegnuo najvišu razinu u 14 mjeseci od 48,2 boda, s 46,3 boda u srpnju, nadmašivši peti mjesec zaredom procjena analitičara, pokazali su u utorak 1. rujna podaci tvrtke za prikupljanje i analizu podataka Markit.  

Iako se taj indeks već 15. mjesec zaredom i najduže u povijesti, nalazi ispod neutralne razine od 50 bodova koja označava granicu između rasta i pada aktivnosti, značajno se oporavio od rekordno niske razine dosegnute u veljači, navode u Markitu.  

PMI je također peti mjesec zaredom nadmašio očekivanja analitičara koji su predviđali njegov rast na 47,9 bodova. 

Industrijska je proizvodnja porasla po prvi puta u 15 mjeseci, i to više nego što se očekivalo, u čemu predvode Njemačka i Francuska, dok Italija i Irska još uvijek bilježe značajan pad, priopćio je Markit. 

Najsnažnije su stope rasta zabilježile Francuska i Njemačka, čija je izvedba na vrhuncu recesije bila među najslabijima u eurozoni. 

Italija Španjolska i Irska jedine su zemlje koje su izvijestile o nižim razinama industrijske proizvodnje u kolovozu. Pritom je daleko najlošiju izvedbu imala Italija, koja je ujedno i jedina zemlja koja je zabilježila oštriji pad proizvodnje u kolovozu nego u srpnju. 

'Konačni podaci o PMI-ju sugeriraju da je oporavak u europskom proizvodnom sektoru bolji nego što se moglo iščitati iz preliminarnih procjena, koje su i same po sebi bile značajno više od tržišnih očekivanja', kaže Markitov viši ekonomist Rob Dobson. 

'Veliki gubitnici u vrijeme vrhunca krize proizvodnog sektora, veliki dvojac Francuska i Njemačka, predvode aktualni oporavak. No, trend rasta još se uvijek nije prelio na Italiju i Irsku, koje nastavljaju zaostajati za trendom oporavka kojeg bilježe druge zemlje', zaključuje Dobson. 

Hina