naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri financija EU-a objavili rat bankarskim bonusima

Ministri financija Europske unije sastali su se u Bruxellesu kako bi razmotrili mogućnosti zauzdavanja bankarskih bonusa, pri čemu se suočavaju sa snažnim otporom Velike Britanije, domovine najvažnijeg financijskog centra EU-a Londona.  

'Bankari se zabavljaju kao da je 1999. a zapravo je 2009. Kultura bonusa mora biti ukinuta i mora se prekinuti u Pittsburghu', kazao je švedski ministar financija Anders Borg koji predsjedava sastankom budući da Švedska trenutno obavlja predsjedateljsku dužnost u EU. 

Neslužbeni pregovori u Bruxellesu dio su brojnih pripremnih sastanaka uoči ovomjesečnog sastanka Grupe 20 u Pittsburghu, na čijem su dnevnom redu pregovori o reformi globalnih financija nakon kreditnog sloma. 

Neke od najvećih europskih banaka navukle su na sebe bijes vlada zbog isplata velikodušnih bonusa glavnim menadžerima u razdoblju obilježenom rastom nezaposlenosti. 

Negativna reakcija bila je posebice snažna u Francuskoj koja je preuzela vodstvo u formuliranju prijedloga na sastanku u utorak. 

'Imamo vrlo čvrste prijedloge za uvođenje reda među bonusima i računanju', rekla je francuska ministrica financija Christine Lagarde nakon što je stigla u Bruxelles. 

Opisujući pitanje bonusa kao 'tipičan' primjer svega onoga što je pogrešno u kapitalizmu, Lagarde je, između ostalog, predložila poseban porez za financijski sektor i ograničenja za razne isplate. 

Francuska je već uvela oštra ograničenja isplata bonusa za vlastite bankare i trgovce. Pri tome može računati na potporu većine zemalja članica EU-a, uključujući Njemačku, Luksemburg i Nizozemsku, ali mora savladati snažan otpor iz financijskog centra Londona. 

Britanski premijer Gordon Brown kazao je ovaj tjedan za Financial Times da bi uvođenje ograničenja na bonuse bilo 'vrlo teško u međunarodnom okruženju'. On strahuje da bi takvi limiti potaknuli vodeće londonske bankare da migriraju u ostale dijelove svijeta. 

U međuvremenu, Europska komisija već je preporučila da se bonusi vežu uz dugoročne poslovne rezultate kompanija. 

 

Više o tome:

  • Švedsko EU predsjedništvo: Three questions for Anders Borg about today's informal ministerial lunch
  • EUobserver: More EU states join anti-bank bonus group
  • EurActiv: EU pushes for clampdown on bankers' bonuses