naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Jeremić: Kandidatura Srbije za EU nakon irskog referenduma

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je kako bi odluku o podnošenju kandidature Srbije za ulazak u EU bilo najbolje donijeti nakon irskog referenduma, prenose u petak 4. rujna 'Večernje novosti'.  

'Tu odluku je najbolje ostaviti za trenutak nakon irskog referenduma. Pravac kojim će Europa krenuti bit će tada jasan', kazao je Jeremić u intervjuu za taj beogradski dnevnik. 

Jeremić podsjeća kako je EU trenutačno pred donošenjem ključnih odluka o svojem unutarnjem uređenju i procesu budućeg širenja. 

'Ostaje da se vidi u kakvoj vrsti Europe ćemo se probuditi 3. listopada, nakon objavljivanja rezultata referenduma u Irskoj. Proširenje u tom smislu daleko više ovisi o samoj Uniji nego o zemljama kandidatima. No, bilo kako bilo, mi ćemo nastaviti ispunjavati sve kriterije za članstvo', istaknuo je šef srbijanske diplomacije. 

Navodeći kako u Beogradu postoji nesumnjiva politička volja da svom snagom nastavi rad na priključenju EU-u te da nadležni organi nastavljaju napore ka uspješnom okončanju suradnje s Haaškim sudom, Jeremić je izrazio nadu da će se nakon irskog referenduma stvoriti okolnosti za neometani nastavak procesa proširenja. 

Drugi referendum o Lisabonskom sporazumu u Irskoj trebao bi biti održan 2. listopada, pošto su u lipnju 2008. irski birači na referendumu odbacili taj akt koji se odnosi na unutarnje uređenje i funkcioniranje EU-a. 

Hina