naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Izvanredni summit EU uoči sastanka G20

Čelnici Europske unije održat će 17. rujna izvanredni summit kako bi dogovorili zajedničko stajalište uoči sastanka G20 o reformi globalnog financijskog sustava, izjavio je u petak 4. rujna švedski premijer Fredrik Reinfeldt.  

Jednodnevni sastanak u Bruxellesu bit će neformalan i održat će se u večernjim satima, kazao je Reinfeldt. Švedska trenutno predsjeda Europskom unijom. 

Sastanak će se održati tjedan dana prije sastanka skupine 20 najrazvijenijih gospodarstava svijeta (G20) u Pittsburghu. 

Cilj je raspravljati o načinima obnove povjerenja u financijska tržišta uslijed kreditne krize koja je EU pogurnula u najdublju recesiju u više desetljeća i formirati zajedničku poziciju uoči sastanka u SAD-u. 

G20, koji uključuje SAD, Kanadu i vodeća gospodarstva u nastajanju poput Indije i Kine, predstavlja oko 90 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda. 

Europski sudionici sastanka u Pittsburghu trebali bi biti Britanija, Francuska, Njemačka i Italija. EU kao cjelinu predstavljaju Švedska i Europska središnja banka.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: EU summit on Sept 17 to prepare for G20 meet