naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odmrznula pomoć za bugarsku poljoprivredu

Europska komisija je u ponedjeljak 7. rujna najavila odmrzavanje milijuna eura sredstava iz poljoprivrednog fonda za Bugarsku čija je isplata obustavljena zbog sumnje u korupciju i prijevaru.  

Inicijativa za otvaranje sredstava u okviru programa SAPARD pokrenuta je nakon što je Bugarska provela akcijski plan rješavanja svih spornih pitanja vezanih uz način primjene poljoprivredne pomoći iz EU. 

'Tri glavne mjere u sklopu SAPARD-a blokirane su prošle godine i sada ih je moguće ponovno koristiti nakon što je u proteklih nekoliko mjeseci proveden akcijski plan koji nam to omogućava', kazao je glasnogovornik Europske komisije za poljoprivredna pitanja Michael Mann. 

Prema njegovim riječima, odmah će biti odmrznuto 19 milijuna eura, nakon provedbe određenih proceduralnih koraka. Nakon toga ostaje dodatnih 90 milijuna eura potencijalnih subvencija za čije se korištenje vlada u Sofiji ima vremena kandidirati do kraja ove godine ili će ih izgubiti. 

Bugarski fond za poljoprivredu, preko kojeg tamošnji poljoprivrednici dobivaju subvencije iz pretpristupnih programa EU, suočio se s poteškoćama nakon što su zabrinutosti vezane uz korupciju i prijevaru nagnale Komisiju na blokadu oko 121 milijuna eura pomoći za poljoprivredu. 

Bruxelles je prošle godine zamrznuo ukupno 825 milijuna eura pretpristupne pomoći Bugarskoj, te ju potom umanjio za 220 milijuna eura. 

Bugarska je EU-u pristupila 2007. kao njezina najsiromašnija članica i otada je prate optužbe za korupciju. 

 

Više o tome:

EUbusiness: EU unblocks farm aid funds for Bulgaria