naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Švedska želi raspravu o europskim borbenim skupinama

Švedsko predsjedništvo Europske unije želi da ministri obrane EU-a razmotre pitanje europskih snaga za brzo djelovanje, koje do sada nikad nisu bile raspoređene jer članice EU-a nisu mogle postići konsenzus. 

'Koncept europskih borbenih skupina dobar je, ali one do sada nisu bile u uporabi. Želimo političku raspravu o tome zašto je to tako', rekao je u ponedjeljak 7. rujna predstavnik švedskog predsjedništva Olof Skoog članovima Odbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta. 

Od siječnja 2007. EU u teoriji ima uvijek na raspolaganju dvije borbene skupine od po najmanje 1500 vojnika iz jedne ili više država članica. One se izmjenjuju svakih šest mjeseci, a bira ih se od ukupno 18. 

Borbene skupine raspoređuju se u roku od pet do deset dana, a zamišljene su kao snage za brzo djelovanje u izvanrednim okolnostima, kad UN ili NATO ne mogu dostatno brzo intervenirati. No, da bi bile raspoređene, potrebno je jednoglasno odobrenje svih država članica, što je glavni razlog što do sada nisu upotrijebljene. 

Ministri obrane EU-a raspravljat će o tom pitanju potkraj mjeseca kad bi mogli razmotriti načine na koje taj sustav učiniti 'fleksibilnijim', primjerice raspoređivanjem samo nekih dijelova borbenih skupina kad ustreba. 

Švedski diplomat upozorio je na 'kolebanja' u političkoj spremnosti država članica kad se postavi pitanje slanja borbenih skupina na teren. 

U većini članica nema dostatno zrakoplova i helikoptera za prijevoz vojnika, što znači da 'imate vojnike, ali ne i sredstva da ih dovedete na teren', rekao je. 

Budući da su većina članica NATO-a članice EU-a, očito je da nema dostatno vojnika i tehničke opreme i za europske borbene skupine i za misije NATO-a, napomenuli su neki europski zastupnici. 

'Suradnja s NATO-om ključna je za funkcioniranje borbenih skupina', istaknuo je bivši rumunjski ministar obrane Ioan Mircea Pascu (socijalist). 'Isti vojnici služe za NATO-ove i europske borbene skupine, pa bi vojne planere mučile noćne more kad ne bi znali na koje vojnike mogu računati.'

 Britanski konzervativni zastupnik Geoffrey van Orden ocijenio je da europske borbene skupine, kao i cijela europska sigurnosna i obrambena politika, 'odvraćaju pozornost s NATO-a i onoga što doista ima smisla'. Izrazio je žaljenje što Europljanima manjka interesa za Afganistan. 

Stockholm je prošle godine koordinirao uspostavu nordijske borbene skupine od 2800 vojnika, većinom iz Švedske te Finske, Norveške, Irske i Estonije, što je Švedsku stajalo više od stotinu milijuna eura. 

'Uložili smo kako bi borbena skupina bila u uporabi', rekao je švedski diplomat, upozorivši da sve članice EU-a ne misle tako. 

Švedska se tada nadala da će nordijska borbena skupina biti iskorištena u kontekstu krize u Darfuru, no članice EU-a nisu se mogle o tome dogovoriti. Uniji su umjesto toga trebali mjeseci da pošalje EUFOR-ovu misiju u Čad i Srednjoafričku Republiku.

 

Više o tome:

EUobserver: Sweden seeks scrutiny of EU battle groups