naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
BusinessEurope: Bliži se kraj recesije u EU

Europski paketi fiskalnih i monetarnih poticaja postigli su željeni učinak, prenose u utorak 8. rujna europski mediji zaključak europskog poslovnog udruženja BusinessEurope, koje prognozira stabilizaciju gospodarskih aktivnosti.  

U jesenskim gospodarskim prognozama objavljenim u ponedjeljak BusinessEurope predviđa stabilizaciju gospodarskih aktivnosti do kraja ove godine, te njihov blagi rast u 2010. 

U udruženju tako očekuju pad BDP-a EU za 3,9 posto u ovoj godini, te njegov umjeren rast za 0,7 posto u 2010. Španjolska i Belgija jedine su dvije zemlje za koje u BusinessEuropeu predviđaju pad BDP-a i u 2010. 

Eurozona bi trebala zabilježiti pad aktivnosti za 4,1 posto u ovoj godini, dok bi u sljedećoj trebao uslijediti njihov rasta za 0,5 posto, procjenjuju u BusinessEuropeu. 

Ta je prognoza blaža od one Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) koja je u lipnju prognozirala 4,1-postotni pad gospodarskih aktivnosti u 2009., iako najnoviji podaci te organizacije ukazuju na blagi rast očekivanja za eurozonu, te raniji oporavak no što se ranije prognoziralo. 

Inflacija će u ovoj godini ostati na niskih 0,3 posto, ističe nadalje BusinessEurope, te porasti na 1,3 posto u 2010. Očekuje i rast stope nezaposlenosti, s 9,8 posto u ovoj na 11,3 posto u idućoj godini. 

Posljedice recesije bit će dugoročne, i to ponajprije kada je riječ o ulaganjima, upozoravaju u udruženju, predviđajući pad ulaganja za 10,3 posto u ovoj te za 1,8 posto u idućoj godini.

Prognoze su objavljene uoči privremenih gospodarskih prognoza Europske komisije čija se objava očekuje idući tjedan. 

 

Više o tome:

EurActiv: Business leaders see EU recession drawing to a close