naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Borbu siromašnih protiv klimatskih promjena EU bi mogao pomoći s 15 milijardi eura na godinu

Siromašnim zemljama trebat će stotina milijarda eura na godinu u borbi protiv globalnog zagrijavanja, a Europska unija mogla bi u tome pomoći s oko 15 milijarda eura na godinu do 2020., objavila je u četvrtak 10. rujna Europska komisija.  

U sklopu priprema za svjetski susret na vrhu o klimi u prosincu u Kopenhagenu, na kojem bi se trebala utvrditi globalna strategija borbe za smanjenje emisije stakleničkih plinova u razdoblju nakon protokola iz Kyota, koji vrijedi do 2012., Europska je komisija objavila prijedlog financijskog paketa kojim bi se financiralo ispunjavanje ambicioznih ciljeva do 2020.  

Po prijedlozima, koje je iznio povjerenik za okoliš Stavros Dimas, najveći dio novca namaknuo bi se od privatnog sektora, a javni sektor u razvijenim zemljama trebao bi osigurati između 22 i 50 milijarda eura. Komisija smatra da bi zemlje u razvoju same trebale osigurati 20 do 40 posto tog novca, a ostatak bi trebale platiti razvijene zemlje. 

Zemlje u razvoju ističu da bi glavninu tereta trebale nositi razvijene zemlje te upozoravaju da će staviti veto na dogovor ako ne dobiju izdašan financijski paket. 

Europska komisija objavljivanjem prijedloga želi izvršiti pritisak na svoje partnere kako bi se na summitu u Kopenhagenu osigurao uspjeh. 

'Manje od 90 dana prije summita u Kopenhagenu moramo napraviti ozbiljan pomak. Zato je Komisija objavila prvi smislen prijedlog o tome kako bismo mogli financirati borbu protiv klimatskih promjena', rekao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

Europska se unija prva u svijetu obvezala da će smanjiti razinu emisije stakleničkih plinova za 20 posto do 2020., a spremna je to povećati na 30 posto, ako na to pristanu ostali partneri poput SAD-a, Kine i Indije. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Climate change: Commission sets out global finance blueprint for ambitious action by developing nations