naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bildt: kandidatura Srbije za EU kad počne primjena Prijelaznog sporazuma

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija zemlja predsjeda Europskom unijom do kraja 2009., ocijenio je kako bi pravo vrijeme da Srbija prijavi kandidaturu za članstvo u EU bilo kad počne primjena Prijelaznog (trgovinskog) sporazuma EU-a sa Srbijom, prenosi u ponedjeljak 14. rujna dnevnik 'Blic'.

'Čim Prijelazni sporazum EU-a i Srbije stupi na snagu, bit ćemo spremni primiti prijavu Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji, ali dokle god se taj sporazum ne primjenjuje, ne možemo govoriti o pravom trenutku za prijavu Srbije', poručuje Bildt u intervjuu za taj beogradski list. 

Švedska, dodaje, kao predsjedateljica EU-a, podupire nastojanju da Unija počne primjenjivati Prijelazni sporazum sa Srbijom, što bi otvorilo put podnošenju prijave za kandidaturu nakon potvrde reformskih napora u Srbiji u izvješćima Europske komisije. 

'Mladićevo uhićenje ili uvjerljiv dokaz da Srbija čini sve što je u njezinoj moći da ga uhiti, olakšali bi naše napore, ako Haaški tribunal i glavni tužitelj Serge Brammertz mogu potvrditi znatan napredak', dodaje.  

S jednostranom primjenom Prijelaznoga trgovinskog sporazuma, svrha kojega je postići što bržu primjenu odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om, Srbija je počela 30. siječnja 2009. 

Kad je potpisivan SSP sa Srbijom, u Luksemburgu, 29. travnja 2008., Vijeće ministara EU-a odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznoga trgovinskog sporazuma, počnu tek kad to vijeće ocijeni da Srbija u potpunosti surađuje s Haaškim tribunalom. 

U početku rujna prošle godine SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, a tjedan dana potom, na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Nizozemska nije pristala na provedbu sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhićeni i izručeni haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Srbijanski dužnosnici do sada su više puta najavljivali da bi Srbija do kraja godine mogla podnijeti kandidaturu za članstvo u EU, a stručnjaci procjenjuju da treba oprezno odmjeriti pravi trenutak za to. 

Beogradski je tisak u početku rujna prenio kako se ne zna hoće li na sastanku Vijeća ministara EU-a, predviđenu 14. i 15. rujna, biti riječi o Prijelaznom sporazumu sa Srbijom. 

U Uniji, kako se navodi, postoji većinsko raspoloženje za 'odmrzavanjem' sporazuma, ali pojačan dijalog s Nizozemskom o toj temi treba očekivati nakon irskog referenduma i parlamentarnih izbora u Njemačkoj, planiranim za 27. rujna. 

Uz najavu o podnošenju kandidature pozorno se čeka referendum u Irskoj o Lisabonskom sporazumu, negativan ishod kojega bi mogao utjecati na proširenje Unije. 

Hina