naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Gospodarstvo EU-a na prekretnici, neizvjesnost i dalje velika

Eurozona izlazi iz recesije, ocijenila je u ponedjeljak 14. rujna Europska komisija ali i upozorila na i dalje prisutnu veliku neizvjesnost, zbog čega je zadržala ranije prognoze pada BDP-a eurozone i EU u cjelini za četiri posto u 2009. unatoč poboljšanim izgledima za drugu polovinu godine.  

U privremenim prognozama Bruxelles prognozira da će gospodarstvo 16-člane eurozone zabilježiti pad aktivnosti od četiri posto u ovoj godini, kao što je prognozirano u svibnju.  

'Tempo rasta stoga je revidiran naviše za drugu polovinu ove godine. Ipak, rezultat na prijelazu godine bio je tako slab da, unatoč novim prognozama i boljem od očekivanog ishodu za drugo tromjesečje, stopa pada BDP-a ostaje nepromijenjena', ocijenila je Komisija. 

'Čini se da je EU gospodarstvo na točki zaokreta', kaže se dalje u izvješću Komisije. 

Europski povjerenik za gospodarstvo i monetarna pitanja Joaquin Almunia ustvrdio je kako poboljšane prognoze najvećim dijelom proizlaze iz nezapamćenih iznosa koje su središnje banke i vlade ubrizgale u gospodarstvo.

Fiskalne poticaje trebalo bi zadržati u ovoj i idućoj godini, no eurozona i EU trebali bi izraditi plan o izlaznoj strategiji, s obzirom da se očekuje da će proračunski manjkovi bit viši nego što se prethodno mislilo, kazao je Almunia. 

Inflacija u eurozoni u 2009. bit će 0,4 posto, tumači dalje Komisija, zadržavši svibanjske prognoze. Time će rast cijena ostati osjetno ispod ciljane razine ECB-a od nešto manje od dva posto. 

Komisija dalje tumači da su inflatorni rizici uglavnom uravnoteženi a opasnost od deflacije nestala je zbog rasta cijena roba.  

Bruxelles upozorava da prognoze rasta nose sa sobom značajne rizike, ponajprije iz rastuće nezaposlenosti i slabog kreditiranja. 

'Gledano u iduću godinu, međutim, nepoznanice su mnogobrojne. Postoje razlozi zbog kojih se može vjerovati da bi oporavak mogao biti promjenjiv i ispodprosječan', upozorava Komisija. 

Privremene prognoze izrađuju se za najveća gospodarstva u 27-članom EU - Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Britaniji i Poljskoj, koje zajedno čine 80 posto BDP-a Unije.  

Bruxelles prognozira da će njemački BDP u 2009. biti smanjen za 5,1 posto, nešto manje u odnosu na u svibnju planirani 5,4-postotni pad. Stopa inflacije u ovoj godini procjenjuje se u visini 0,3 posto. Francuski BDP past će 2,1 posto, nasuprot u svibnju planiranom padu od tri posto, predviđaju u Bruxellesu. 

Poljska koja nije članica eurozone bit će među rijetkim članicama EU-a koje će ostvariti rast u 2009., objavila je Komisija, podigavši joj prognoze za 2009. na 1-postotni rast, nasuprot ranije prognoziranoj negativnoj stopi od 1,4 posto. 

Komisija nadalje ističe da će gospodarstva Španjolske, Italije, Britanije i Nizozemske zabilježiti veći pad nego što se prethodno prognoziralo. 

Bruxelles prognozira da će rast eurozone u trećem i četvrtom tromjesečju biti 0,2 odnosno 0,1 posto u odnosu na tromjesečje ranije. U prvom i drugom tromjesečju pad BDP-a eurozone iznosio je 2,4 odnosno 0,2 posto. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU interim forecast: coming out of recession but uncertainty remains high
  • EurActiv: Recession wanes but job losses rise, says Commission 
  • EUobserver: EU returns to growth, but jobs still under threat
  • EUbusiness: Europe to emerge from recession in 3rd qtr, says EU