naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska povjerenica za poljoprivredu želi promjenu propisa o GMO-u

Europska povjerenica za poljoprivredu zatražila je od EU da do kraja 2009. sastavi prijedlog zakona koji će omogućiti obnovu uvoza soje iz Sjedinjenih Država, mjesecima blokiranog zbog straha od genetske modifikacije. 

Iako je EU od 2004. načelno odobrio niz genetski modificiranih organizama (GMO), uglavnom sorti kukuruza, ne dopušta uvoz ostalih GMO-a, čak ni u sićušnim količinama, dok ne bude proveden postupak odobrenja. 

Soja i u manjoj mjeri kukuruz važni su sastojci stočne hrane. 

Europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel kazala je za Reuters na rubovima sastanka europskih ministara poljoprivrede u Vaxjou na jugu Švedske da bi prijedlog o maksimalnoj dopuštenoj prisutnosti GMO-a u uvozu trebao biti gotov prije kraja ove godine. 

'Tijekom ljeta to me pitanje još više zabrinulo budući da u Europu uvozimo mnogo soje i očajnički trebamo tu kulturu za naše svinje i proizvodnju mesa', kazala je. 

Europska komisija je kazala da će pronaći tehničko rješenje za prisutnost GMO-a u malim količinama. 

'Vrlo sam zainteresirana za rješenje tog pitanja, želim da se povede rasprava o bržem sustavu odlučivanja i jasno dade do znanja da zemlje članice ipak imaju određene obveze', kazala je. 

Fischer Boel već je primila pozitivan odgovor od znanstvenog savjetodavnog tijela EU-a, Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), za genetski modificiranu sortu kukuruza MON 88017 za koju se nada da će ju zemlje članice uskoro odobriti. 

'Nadam se da će se zemlje članice pokazati odgovornima i glasati za odobrenje te kulture', kazala je. 

Budući da tri vodeća dobavljača soje za EU, Argentina, Brazil i SAD, uglavnom uzgajaju tu kulturu uz primjenu biotehnologije, za proizvođače stočne hrane u EU postalo je vrlo teško nabavljati soju koja nije biotehnološki tretirana. 

Proteklih je mjeseci blokiran ulazak u EU preko 200.000 tona američke soje nakon što su u njoj pronađeni tragovi nedozvoljenih genetski modificiranih organizama. 

Blokada je izazvala strah u europskoj industriji stočne hrane da neće moći kupiti planirane milijune tona američke soje ukoliko se ne promjeni politika nulte tolerancije nedozvoljenih GMO-a.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: A changed climate for making agricultural policy