naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će pozvati G20 da nastavi s paketima državnih poticaja za gospodarstvo

Čelnici Europske unije poručit će skupini G-20 na samitu idući tjedan u Pittsburghu da s mjerama državnih poticaja gospodarstvu treba nastaviti, a iznijet će i razloge za hitnu izradu nacrta o planu povlačenja tih paketa, sa čijom bi se provedbom krenulo tek kada oporavak bude siguran.  

'G-20 trebao bi potvrditi odlučnost u pogledu nastavka primjene zajedničkih mjera čiji je cilj razviti bazu za održivi rast i spriječiti ponavljanje aktualne financijske krize', navodi se u nacrtu EU dokumenta koji je na uvid dobila agencija Reuters. 

'Iste napore treba nastaviti sve dok oporavak ne bude siguran', poručuje se dalje u tom dokumentu pripremljenom za neformalni sastanak čelnika EU-a u četvrtak 17. rujna.  

Čelnici 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju sastat će se u Pittsburghu na samitu od 24. do 25. rujna kako bi razmotrili načine kojima bi se osigurao gospodarski oporavak i spriječilo ponavljanje aktualne financijske krize. 

Čelnici EU-a sastat će se u četvrtak navečer u Bruxellesu na neformalnoj večeri kako bi utvrdili zajedničko stajalište za taj samit.  

Dokument ističe da bi se povlačenje paketa fiskalnih poticaja trebalo provoditi koordinirano diljem svijeta, pri čemu bi se trebalo voditi računa o specifičnoj situaciji u kojoj se nalazi pojedina članica G20, čime bi im se zapravo dale odriješene ruke. 

Čelnici 27 zemalja-članica EU-a također će pozvati da se Međunarodnom monetarnom fondu dodijeli ključna uloga u globalnoj koordinaciji mjera. Obvezat će se i na dodatni doprinos MMF-u u visini ukupno 125 milijardi eura, više u usporedbi sa 75 milijardi koliko je prethodno dogovoreno. 

Isto će tako čelnici EU-a pozvati G20 da utvrdi obvezujuća pravila o bonusima bankarima koji će povezivati visinu bonusa s dugoročnim rezultatima. Pravila bi trebala poduprijeti svaka članica skupine G20 pod prijetnjom sankcijama ako to ne učini. 

U nacrtu sporazuma čelnika EU dalje se kaže da će pravila o bonusima morati jamčiti da upravni odbor financijske institucije nadzire isplatu iznosa bonusa i pripadajući rizik. Garantirani bonusi više ne bi postojali a sustav bi bio transparentniji. 

Čelnici EU-a će poručiti i da će se dioničke opcije moći iskoristiti, odnosno dionice prodati tek nakon određenog vremenskog razdoblja, kao i da će se plaće bankara smanjiti u slučaju pogoršanja bančinih poslovnih rezultata. 

Bonusi bi trebali biti ograničeni, ističu, bilo na određeni postotak u odnosu na ukupnu plaću, bilo u odnosu na bančine prihode ili dobit.

 

Više o tome:

  • Švedsko EU predsjedništvo: Informal European Council
  • EurActiv: EU summit to clamp down on bankers' bonuses 
  • EUobserver: EU leaders take aim at Obama on banks and climate