naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska će do 2015. usvojiti EU standarde zbrinjavanja otpada

Hrvatska radi na unaprjeđenju svoje infrastrukture za zbrinjavanje otpada u sklopu nastojanja vezanih uz priključenje Europskoj uniji čije bi standarde na tom području trebala dosegnuti do 2015., izjavio je direktor hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.  

'Sanirali smo 700 od procijenjenih 3.000 ilegalnih odlagališta i radimo na konsolidaciji pet od ukupno 11 odlagališta toksičnog otpada', kazao je Mladineo u intervjuu za novinsku agenciju Reuters. 

'Vjerujem da ćemo negdje oko 2015. dosegnuti razinu zaštite okoliša kakvu imaju visoko razvijene zemlje Europske unije', kazao je on na marginama jedne konferencije o energetici. 

Jedno od najvećih postojećih odlagališta otpada u Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, na obalama Save. Stanovnici obližnjih naselja tvrde da smrad ljeti zna postati neizdrživ te moraju prozore držati zatvorenima. 

Mladineo kaže da njegov Fond sva takva mjesta planira zatvoriti i izgraditi nove centre za zbrinjavanje otpada. 

Hrvatska bi poglavlje o okolišu u sklopu pregovora o pristupu EU-u trebala otvoriti 2. listopada, kada će Zagreb nakon povlačenja slovenskog devetomjesečnog veta nastaviti pristupne pregovore, kazao je državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski, voditelj pregovaračke skupine za energetiku. 

'Preostalo nam je još nekoliko sastanaka (s Bruxellesom) i nadamo se da ćemo u prosincu zatvoriti to poglavlje', kazao je Ružinski. 

Prema Mladineovim riječima, Fond je dosad odobrio 5,6 milijardi kuna (1,12 milijardi dolara) vrijedne projekte vezane uz energetiku i zaštitu okoliša i već je isplaćeno više od polovice tih sredstava. 

'Ekološka svijest građana snažno je ojačala, kao i ona državne administracije i kompanija', tvrdi on. 

Hrvatska spada među pet europskih zemalja najbogatijih vodom. Mladineo ističe da ekološka ulaganja pomažu očuvati prirodne vodne resurse, poljoprivredno zemljište i turizam, glavni izvor deviznih prihoda za Hrvatsku. 

'Naša budućnost leži u vodi, ekološkoj poljoprivredi i turizmu', zaključio je čelnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 'Recesija nas nije usporila. Svi su spremni na veća ulaganja u okoliš i energetsku učinkovitost jer uviđaju da nam to daje konkurentnu prednost. U tom je pogledu Europa Hrvatsku već prepoznala kao vodeću zemlju u regiji'.

Hina