naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ukrajina će predati zahtjev za članstvo u EU 2010.

Dvojica visokih ukrajinskih diplomata kazala su da bi zemlja mogla predati formalni zahtjev za članstvo u Europskoj uniji početkom 2010. godine. 

Ukrajinski veleposlanik pri EU-u Andri Veselovski rekao je to nedavno u dijelu izjave za ukrajinski dnevni list Den. 

'Želimo vjerovati da ćemo bez obzira na to tko bude predsjednik Ukrajine 2010. aplicirati za članstvo u EU-u u proljeće sljedeće godine', rekao je. 

Zamjenik voditelja ukrajinske misije pri EU-u Vasil Filipčuk podupro je u srijedu veleposlanika. 

'Siguran sam da ako EU bude razmatrala ovaj zahtjev na temelju normi koje su uspostavljene tijekom prošlih dvadeset ili trideset godina, odgovor bi morao biti 'Da, ali postoje uvjeti koje treba ispuniti'. Sve drugo bilo bi politički neodgovorno i pravno neutemeljeno', rekao je. 

Izjave Veselovskog i Filipčuka ne predstavljaju ukrajinsko službeno stajalište, ali odražavaju mišljenje drugih ukrajinskih diplomata i analitičara koji su frustrirani europskom dvosmislenošću posljednjih pet godina kada se radi o proširenju. 

I najmanja realna nada o europskoj integraciji Ukrajine, čak i dugoročno, pomogla bi zemlji u smislu unutarnjih reformi, smatraju oni. 

Po pravilima, ako zemlja preda formalni zahtjev za članstvo, zemlje članice EU-a odlučuju konsenzusom treba li zahtjev proslijediti Europskoj komisiji na ocjenu prije nego što počnu pregovori. Ocjena je da bi zahtjev predan u ožujku 2010. doveo do ocjene Komisije godinu dana kasnije, sredinom 2011. pod poljskim predsjedanjem EU-om. 

Iako je Poljska dugo bila zagovornik ukrajinske integracije, u posljednje je vrijeme postala opreznija, a ukrajinskom se priključivanju protivi i Njemačka, dok je Francuska otvorenija.  

Međutim, i Ukrajini naklonjeni političari poput britanskog konzervativnog zastupnika Europskog parlamenta Charlesa Tannocka skeptični su. 'Mogli bi ih gađati jajima jer nemaju dovoljno potpore među zemljama članicama', kazao je. 

 

Više o tome:

EUobserver: Ukraine diplomats take risk on EU application